Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 04. 2013. 09:57 >> 09:57
3

KOŠTAĆE PREKO 100 EURA

Memorijalni kompleks OVPBM na jugu Srbije

Memorijalni kompleks poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe (OVBPM) tokom sukoba 2001. godine gradi se na 3 000 metara kvadratnih i koštaće preko 100 hiljada eura. U januaru ove godine, Žandarmerija Srbije je iz Preševa uklonila spomenik podignut pripadnicima OVBPM.

Memorijalni kompleks se gradi u blizini sela Oraovica, gdje se svake godine 15. maja obilježava najžešća bitka vođena između albanskih gerilaca i snaga bezbjednosti Srbije 2001.

Spomenik će biti visok 16 metara, sa osam grobnica, postojaće i betonski podijum za smještaj učesnika raznih programa, dok će se staze i zelene površine prostirati na  3000 metara kvardratnih, navodi internet portal B92.

 Kamen temeljac su početkom novembra prošle godine postavili predsednik opštine i predsednik skupštine opštine Preševo. Nakon pauze, radovi su prije nekoliko dana nastavljeni.

Predsjednik Mjesne zajednice Oraovoca, Farilj Azizi, rekao je za B92 da  e kompleks do godišnjice biti završen.

"Mi para imamo. Ljudi daju, daju, biznismeni, privatna preduzeća", kaže Azizi.

Borbe u selu Oraovica su vođene između snaga OVBPM i združenih jedinica vojske i specijalne policije Srbije od 12. do 15. maja 2001. Ubijeno je osam pripadnika OVBPM, dok je 80 zarobljeno dok su pokušavali kao civili da napuste selo.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније