Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 01. 2015. 21:57 >> 21:52

SLUČAJ MILANOVIĆ

Zašto porede RTS i Šarlija?

Skoro šesnaest godina prošlo je od NATO bombardovanja zgrade RTS-a, u kojem je poginulo 16 radnika te kuće.

U javnosti se ponovo oglasio tadašnji direktor RTS-a Dragoljub Milanović koji kaže da su on i poginuli radnici više Šarli, nego što su to ubijeni članovi redakcije Šarli ebdo.

Milanović je deset godina proveo u zatvoru, na koji je osuđen zbog odgovornosti za smrt 16 radnika RTS-a, tokom bombardovanja 1999. 

Dvije godine od kako je na slobodi, nekadašnji direktor državne televizije smatra da je to šamar koji bi mogla da ublaži ova, ili neka druga vlast. 

"Ne radi mene, mene više niko ne može popraviti, ja sam uništen, ali moje potomke može. Robijao sam i patio za ono što sam časno i dobro radio. Više je “Šarli ebdo’ RTS nego što je to 'Šarli ebdo'. I ja sam ’Šarli’ i svi ljudi koji su radili na RTS-u tokom bombardovanja. Tamo su zaluđeni teroristi na zločinački način odgovorili na uvrede proroka i oni imaju izgovor pred sobom iako pred životom nemaju”. naveo je Milanović. 

Za to vrijeme, ispred spomenika Zašto i ispred ruševina RTS-a majke žrtava ogorčene su obraćanjem čovjeka koga smatraju jednim od krivaca za smrt svoje djece. 

“Oni nama ponovo čeprkaju po ranama, ali ne znam zašto. Zašto je potrebno da bilo ko upoređuje naše žrtve sa žrtvama u Parizu. Zajedničko je samo “žrtve”, nema nikakvog poređenja”, navodi Žanka Stojanović. 

U presudi Dragoljubu Milanovicu navodi se da nije preduzeo mjere da se zaposleni 23. aprila 1999. zaštite i evakuišu. 

“On najvažniju stvar nije iznio, da je osuđen zato što nije poštovao naredbu da mora da evakuiše ljude. On nije rekao zašto nije ispunio naredbu i ko mu je rekao da je ne izvrši”, ističe Mirjana Stojminovski. 

Roditelji žrtava kažu da se gnušaju na pomen njegove najave da želi da priča i piše o onome što se dogodilo. 

“Hoće da pere sebe, a to ne može. Ko je taj koji dozvoljava da se ova igra igra i sa nama i sa žrtvama? A znate šta, žrtve nema ko da brani”, zaključuje Žanka Stojanović.

(B92)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније