Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Avaz

24. 01. 2015. 17:59 >> 17:54

ZAHTJEV EVROPSKE AGENCIJE

Hrvatska i BiH povlače pojedine ljekove

Na zahtjev Evropske agencije za ljekove, u EU je iz prodaje povučeno 300 generičkih ljekova, zbog odstupanja od dobre kliničke prakse. U Hrvatskoj je, radi revizije, sa tržišta uklonjeno sedam, odnosno devet medikamenata, a kako kažu iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva BiH, u ponedjeljak će i u toj državi biti povučena tri lijeka.

Na BiH tržištu mogu se naći dva sporna lijeka hrvatskog proizvođača PharmaS, Escitalopram i Tramadol/Paracetamol te Eskontral direkt od 5 miligrama Jadranskog galenskog laboratorija i oni će biti uklonjeni.   

Kako saznaje Avaz u sarajevskim apotekama, još uvijek su u prodaji.

"Imamo Tramadol i Escitalopram, koji se izdaju na ljekarski recept. Eskontrola nemamo, jer postoji zamjena drugog proizvođača", kazala je farmaceutkinja iz jedne sarajevske apoteke.

Prema riječima Tatjane Ponorac iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva BiH, obustava prodaje je privremena.

"Nakon  što je na zahtjev EMA-e Hrvatska iz prodaje povukla sedam lijekova, odnosno devet jer su po dva oblika ljekova Escontrol i Alerdin, i mi ćemo u ponedjeljak povući tri koja se mogu naći na našem tržištu. Da se građani ne bi uzbuđivali, ne radi se o štetnosti navedenih ljekova, jer nije bilo prijavljenih slučajeva nus pojava kod pacijenata korisnika, međutim, kako je utvrdila nedavna inspekcija u Francuskoj, došlo je do nekih nepravilnosti prilikom testiranja. Ne znamo tačno o čemu se radi, ali, moguće je da, s obzirom da su se testirali na dobrovoljcima u Indiji nastala neka nepravilnost, zbog drugačijeg metabolizma tamošnjih stanovnika ili slično", kazala je Ponorac.

Kako je kazala, za sva tri lijeka postoje zamjene, odnsno paralelni ljekovi drugih proizvođača, tako da pacijenti neće ostati bez potrebne terapije.  

Iz evropske agencije napominju da pacijenti terapiju mogu dovršiti ako su im propisani sporni ljekovi jer se radi o mjeri opreza, a ne utvrđenoj neefikasnosti ili toksičnosti.

Ljekovi će se vratiti na police apoteka nakon što u idućih 12 mjeseci EMA dostavi nove podatke iz studija koje su rađene po pravilima dobre farmaceutske prakse. Zemlje ne moraju povući samo one ljekove za koje nema zamjene, ali to zavisi od odluke nacionalnih agencija za lijekove.

 

Lijekovi uklonjeni iz prodaje u Hrvatskoj

Rexocef (antibiotik, proizvođač Alkaloid)

Alerdin (protiv alergije, proizvođač Belupo - 2 oblika)

Sinalerg (protiv alergije, proizvođač Fidifarm)

Escontral (protiv alergije, proizvođač JGL - 2 oblika)

Tramadol (paracetamol, protiv bolova, proizvođač Pharma S)

Escitalopram (protiv depesije i anksioznosti, proizvođač PharmaS)

Vazidin (protiv smanjenog snbdijevanja srca kiseonikom, proizvođač Sandoz)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније