Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 01. 2015. 16:20 >> 16:39
19

VUJIČIĆ PORUČIO

Vlada Kosova i albanski narod prijatelji CG

Kosovska Vlada i albanski narod u većini su prijatelji naše države, a kamenovanje ambasade Crne Gore djelo je manje grupe ljudi, predvođene liderom nacionalnog pokreta Samoopredjeljenje, Albinom Kurtijem, kazao je, za Radio Crne Gore, predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić. On očekuje da se što prije pronađu i privedu pravdi akteri incidenta.

"Mi napad na ambasadu ne vidimo kao diplomatski incident, kako su to neki kosovski mediji prenijeli. Niti je to stav Kosovskog naroda niti je to stav većeg dijela demonsranata. To je manja grupa ljudi predvođena liderom nacionalnog pokreta Samoopredjeljenje Albinom Kurtijem koja ima zanemarljivo malu podršku i poznato je da se svaki protest koji Kurti organizuje završava nasilno", istakao je Vujičić.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova, Petrit Selimi, u ime ministra Hašima Tačija, uputio je Crnoj Gori izvinjenje zbog tog vandalskog čina. Vujičić ističe da je to očekivao od kosovske vlade i naroda.

"Ministar vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi je provjereni prijatelj Crne Gore i crnogorskog naroda. Mogu slobodno da kažem da je i albanski narod takođe prijateljski raspoložen prema nama koji živimo na Kosovu kao i prema našoj državi. Zato je reagovanje i izvinjenje Selimija očekivano”, kazao je on.

Predsjednik Udruženja crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić je napravio paralelu između jučerašnjeg protesta na Kosovu i nedavnog u Podgorici ,organizovanog zbog dolaska Hašima Tačija.

"To je jedna grupica ljudi, kao što je to nedavno bilo i u Podgorici. Siguran sam da će oni imati sve manju podršku naroda, jer Crna Gora i Kosovo imaju odlične dobrosusjedske odnose i nemaju otvorenih pitanja”, istakao je Vujačić.

Vujičić ističe da se status Crnogoraca ne može bitnije izmijeniti dok ne dođe do Ustavno-pravnog priznanja zastupljenosti u skupštini Kosova.

"Sve više se prihvata činjenica da smo mi tu prisutni i da treba da imamo puno učešće u institucijama Kosova, bez obzira što još nijesmo u Ustavu Kosova. Ipak, treba istaći da smo zato u Zakonu o zaštiti promovisanja manjinskih zajednica što dovoljno govori",

Udruženje Crnogoraca Kosova upitilo je apel i insistiraće da se što prije pronađu i privedu pravdi napadači na ambasadu Crne Gore, zaključio je Vujičić u kratkom intervjuu za Radio Crne Gore.

Aleksandra Đurović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније