Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 01. 2015. 20:27 >> 20:21
2

PREMIJER MILANOVIĆ

Hrvatska 1. jula traži prijem u Šengen

Premijer Hrvatske Zoran Milanović najavio je danas da će Hrvatska 1. jula ove godine podnijeti zahtjev za prijem u Šengensku zonu.

"Mnogo od toga očekujemo. Mi smo turistička zemlja, oslanjamo se na taj profitabilni sektor privrede. Sloboda kretanja i sigurnost naših gostiju od kojih su većina Evropljani", rekao je Milanović tokom zvanične posjete Estoniji, prenosi HRT.

On je dodao da će zahtjev biti upućen najranije što je moguće, odnosno 1. jula kada ističu dvije godine od prijema Hrvatske u EU.

Milanović je još prošle godine rekao da će Hrvatska aplicirati za ulazak u Šengensku zonu 1. jula 2015. Tada je izrazio uvjerenje da će Hrvatska biti spremna i dodao da ocjenu EU očekuje pola godine od podnošenja zahtjeva, kao što je to bio slučaj s Mađarskom pošto je ušla u Uniju.

Šengenska zona obuhvata 26 zemalja Evrope koje su u međusobnom prometu, na zajedničim granicama, ukinule kontrolu pasoša i drugih dokumenata, dok "prema spolja" nastupaju jedinstveno, kao jedna "zemlja", uz strogu kontrolu i zajedničku politiku izdavanja viza.

Cilj Šengenske zone u kojoj su 22 članice EU i još četiri zemlje - članice trgovinske organizacije EFTA, je podsticanje slobodnog kretanja robe, informacija, novca i ljudi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније