Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 02. 2013. 17:13 >> 18:49

RAZLIČITO O PROTESTIMA

Može li se mijenjati Ustavni zakon

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Milorad Pupovac, rekao je da se ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne može mijenjati jer je sastavni dio hrvatskih međunarodnih obaveza, reagujući tako na izjavu predsjednika Hrvatske Iva Josipovića da ako se zakon ne želi poštovati, onda se mora mijenjati.

Oko 20.000 ljudi protestovalo je juče u Vukovaru protiv uvođenja ćirilice, što je predviđeno Ustavnim zakonom te zemlje.

Hrvatska je te obaveze preuzela u vrijeme međunarodnog priznanja i pristupanja međunarodnim institucijama. Ne može se jedan zakon prihvatati na međunarodnom, a osporavati na domaćem planu, pa izvan Hrvatske stvarati slika da se poštuju prava nacionalnih manjina, a ovdje ih gaziti, rekao je Pupovac za Hinu.

 

Ako ne postoji želja da se ustavni zakon poštuje, onda ga treba mijenjati, ocijenio je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović komentarišući vukovarske proteste u Vukovaru u vezi s najavljenim uvođenjem srpskog jezika i ćirilice u službenu upotrebu u tom gradu.

Josipović, kako prenose hrvatski mediji, očekuje od stranaka u Hrvatskoj da građanima objasne zašto je važno poštovati zakon.

"Ja očekujem od stranaka u Hrvatskoj, posebno od onih koji su učestvovale u vladama, da građanima objasne koja je važnost poštovanja ustavnog zakona, a ako se zakon ne želi poštivati, onda ga treba mijenjati", rekao je on u Minhenu, gdje učestvuje na bezbjednosnoj  konferenciji.

"Hrvatska pitanje prava nacionalnih manjina rješava se na način predviđen ustavnim zakonom, pitanje uvođenja jezika i pisma dio je programa koji je imala i prošla vlada u kojoj je SDSS [Samostalna demokratska srpska stranka] bio u koaliciji, pa i sadašnja Vlada", kazao je Josipović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније