Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 02. 2015. 18:47 >> 18:42

SJEĆANJE NA ZLOČIN

Prijepolje: Komemoracija za devet sugrađana

Odvojenim komemoracijama u Prijepolju je danas obilježena 22. godišnjica otmice i likvidacije dvadeset putnika u željezničkoj stanici Štrpci. Među otetim i ubijenim putnicima voza Beograd-Bar bilo je 18 Bošnjaka.

Opština Prijepolje je organizovala prijem za članove porodica otetih i ubijenih sugrađana i komemoraciju kod spomenika podignutog u znak sjećanja na devet građana iz Prijepolja koji su bili među likvidiranim putnicima, prenosi Beta.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik srbijanskog skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost poslova Meho Omerović.

Predsjednik Opštine Prijepolje, Emir Hašimbegović, podsjetio je na nedavna hapšenja 15 osoba u Srbiji i BiH zbog sumnje da su učestvovali u otmici i likvidaciji putnika iz voza.

"Vjerujemo da će istina o svemu što se događalo prije 22 godine brzo izaći na svjetlost dana, da će se ubrzo ti procesi pronalaženja krivaca i njihovo procesuiranje", kazao je Hašimbegović i dodao da se nada da će država poginulima priznati status civilnih žrtava rata.

Na komemoraciji "Štrpci bez mezara", koju su organizovali Bošnjačka kuilturna zajednica i Islamska zajednica u Srbiji, govorili su muftija Muamer Zukorlić, predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i predstavnik OEBS-a Mario Bartos, prenosi Beta.

Zukorlić je pozvao vlast da izvrši obaveze države prema zločincima, žrtvama i prema njihovim porodicama, kako se ovakvi zločini vise nikad i nikome ne bi dogodili. On je pozvao Srbe na partnerstvo.

"Spreman sam da zajednički osudimo sve što je na ovim prostorima bio zločin, da priznamo šta je urađeno zločinačko i da onda zajedno krenemo ka budućnosti koju ovi prostori i narodi koji ih naseljavaju svakako imaju", rekao je Zukorlić.

Jovanović je rekao da "ludilo devedesetih nije došlo na cokulama zločinaca, već je ono od njih napravilo zločince".

"Srbija je nedovršena država u kojoj nijesmo samo vjerski podijeljeni, već smo podijeljeni i unutar sebe. Zato zauvijek treba razotkriti politiku koja je donijela to ludilo devedesetih", rekao je on, prenosi Beta.

Dvadesetdruga godišnjica od otmice obilježena je u Bijelom Polju polaganjem cvijeća u ulici Slobode, kao i u parku Pobrežje u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније