Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 02. 2015. 22:32 >> 22:31
1

SAD NAJAVILE

Deportovaće BiH ratne zločince

Imigraciona služba Sjedinjenih Američkih Država (SAD) najavila je da će deportovati 150 državljana Bosne i Hercegovine (BiH) za koje se sumnja da su počinili ratne zločine, tokom ratova devedesetih.

Kako piše Njujork Tajms, istragom je utvrđeno da je najmanje 300 imigranata iz BiH počinilo ratne zločine za vrijeme rata u toj državi.

“Što više kopamo, više informacija pronađemo“, rekao je Majkl Mekvin, istoričar koji je vodio istrage u odjeljenju Imigracione službe za ratne zločine.

Američki medij prenosi da su najbliži izručenju bivši vojnici, a neki od njih danas rade kao fudbalski treneri, radnici u fabrikama, dok su pojedini zaposleni u kazinima u Las Vegasu.

Napor da se identifikuje veći broj ratnih zločinaca stigao je nakon apela širom svijeta da se jave svjedoci koji mogu da dostave podatke o događajima za vrijeme rata u bivšim jugoslovenskim državama.

Najmanje polovina, od 300 državljana BiH za koje se sumnja da su počinili ratne zločine, mogu da se dovedu u vezu sa masakrom u Srebrenici.

“Ideja da oni koji su načinili štetu BiH mogu da imaju slobodan život je meni strana“, rekao je Mekvin, koji je ranije radio i na istragama nacističkih zločina.

On navodi i da je problem u tome što njegovo odjeljenje nema uređeno finansiranje, te da on ponekad u sopstvenom aranžmanu dolazi na Balkan kako bi razgovarao sa očevicima zločina.

Do sada je, kako se navodi, osuđeno nekoliko ratnih zločinaca, na teritoriji SAD.

Državljanka Hrvatske Azra Bašić je osuđena zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika, a u januaru je osuđen Edin Sakoč, zbog lažnih izjava o svojim ulogama u silovanju, dva ubistva i granatiranju bosanskih Srba 1992. godine.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније