Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 03. 2015. 17:32 >> 17:26

ZVANIČNA POSJETA

Dačić u Hrvatskoj 11. marta

Ministar vanjskih poslova Srbije i prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, na svojoj redovnoj mjesečnoj konferenciji, najavio je zvaničnu posjetu Zagrebu 11. marta, gdje će otići na poziv ministarke vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić.

"Ta posjeta je, kao što znate, jednom već bila odlagana zbog izbora u Hrvatskoj i to su redovne posjete koje mi međusobno dogovaramo. Svakako da će glavna tema biti kako da napravimo neke iskorake u građenju što boljih odnosa, bez obzira na razlike koje postoje", rekao je Dačić.

Za mart mjesec, osim posjete Hrvatskoj, Portugalu i Italiji, Dačić je najavio nekoliko važnih aktivnosti, od kojih je kao najvažniji istakao proces završavanja skrininga poglavlja u evrointegracijama Srbije.

"Očekuje se da taj proces bude završen do kraja marta i to je veoma važan korak u evropskim integracijama, a nakon toga se očekuje izvještaj o skriningu i odluka o tome kada će koje poglavlje biti otvoreno."

Za rad Ministarstva koje predvodi tokom februara, Dačić je naveo da ga je nažalost, uprkos značajnim aktivnostima na spoljno-političkom planu, obilježila tragedija šestoro radnika, srpskih državljana koji su stradali u požaru na poluostrvu Jaman u Ruskoj Federaciji.

"Tokom prethodnog vikenda Ministarstvo vanjskih poslova dobilo je zamolnicu od Ruske Federacije za pružanje pravne pomoći koja je upućena Ministarstvu pravde, koje ju je proslijedilo Republičkom javom tužilaštu koje radi na prikupljanju biološkog materijala od srodnika nastradalih radnika", rekao je Dačić.

On je dodao da će ruski organi izvršiti proces DNK analize te da će nadležni organi Srbije i Rusije učiniti sve da procedura identifikacije tijela stradalih srpskih državljana bude završena u što kraćem roku i dodao:

"Odmah po okončanju ove procedure ambasada Srbije u Moskvi će izdati sprovodnicu za prenos posmrtnih ostataka poginulih u Republiku Srbiju. Ovaj tragičan događaj sigurno treba da ima i nastavak, u smislu razgovora nadležnih državnih organa, o čemu se razgovara već više mjeseci, o načinu na koji naši državljani odlaze na rad u Rusku Federaciju. Veoma je važno da se postigne neki dogovor, sporazum na tu temu."

Podsjećajući na razgovore Beograda i Prištine u Briselu i svoje prisustvo u delegaciji koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić, kada je postignut dogovor o pravosuđu, Ivica Dačić je naveo:

"Moram da kažem da je to veoma važno zato što je to nastavak, odnosno kontinuitet onoga što smo radili u prethodnom periodu, odnosno zasnovan je na tome da zaštitimo naše nacionalne interese i položaj Srba na Kosovu i Metohiji u uslovima kada postoje razlike u shvatanju statusnog pitanja u odnosnu na vlasti u Prištini."

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније