Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija ]

02. 03. 2015. 18:09 >> 18:02

MUP KOSOVA

Čak 80% ilegalnih migracija preko Srbije

Oko 80 posto ilegalne migracije sa Kosova u posljednih pet mjeseci obavljeno je preko Srbije zato što građani Kosova zahvaljujući Briselskom sporazumu mogu samo sa ličnom kartom da putuju kroz Srbiju, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni podnoseći izveštaj parlamentarnoj komisiji za evropske integracije o ilegalnoj migraciji građana Kosova i ispunjenju kriterijuma za viznu liberalizaciju.

Iako je poslanike Skupštine Kosova, članove pomenute komisije, zanimao i broj građana koji su u posljednje otišli s Kosova prema zemljama Evropske unije, ministar Hiseni nije mogao da iznese tačne podatke.

On je kazao da su glavni razlozi za ilegalnu migraciju Kosovara socio-ekonomski i naglasio da se oni ne mogu riješiti preko noći.

"Iz analiza koje mi, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, svakodnevno radimo proizlazi da najveći dio tih ljudi kreće na taj put zbog socio-ekonomskih uslova. To su glavni pokretači za određene ljude da nađu lakši put da dođu u Šengensku zonu, često trčeći za iluzornim pričama o olakšicama, dobijanju posla i dobijanju statusa azilanata", kazao je Hiseni.

On je napomenuo da postoji i fenomen odlazaka građana koji imaju radno mjesto, ali nijesu zadovoljni platom jer od nje ne mogu dostojno da žive.

Podsjetio je na brojne sastanke i posjete koje je imao posljednjih nedjelja sa kolegama iz zemalja Evropske unije, napomenuvši da su svi rekli da za Kosovare ne postoji šansa za dobijanje azila. Upozorio je da su vraćanja Kosovara iz zemalja EU-a već počela i da će još više biti intezivirana narednih nedjelja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније