Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

02. 03. 2015. 19:50 >> 19:45

OBJAVILI DANAS

Nova "bomba" Zaeva

Lider opozicionog SDSM Zoran Zaev objavio je nove materijale u vezi sa prisluškivanjem za koje optužuje premijera Nikolu Gruevskog.

Objavljeni su prisluškivani telefonski razgovori vicepremijera Zorana Stavreskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske o teškom stanju u makedonskom budžetu, prenose makedonski mediji.

Zaev je rekao da ovi razgovori pokazuju zbog čega su Jankuloska i Stavreski najprisluškivaniji od strane premijera Gruevskog i šefa tajne policije Sašo Mijalkova.

Prema njegovim riječima, emitovani razgovori pokazuju da je Gruevski izdavao naredbe da se radi protivno zakonu, da se nezakonito podižu milionski krediti iz inostranstva koji su trošeni na reklame, spomenike i umjetničke slike, u trenutku kada su bile dovedene u pitanje plate zaposlenih u administraciji.

Zaev je pozvao javnost da se fokusira na sadržaj razgovora, jer će se iz toga malo po malo doznati ko je prisluškivao.

Upitan da li ima dokaze o eventualnim naručenim ubistvima, lider opozicije je rekao da neće sakriti ništa što posjeduje.

"Svjesan sam da sa ovakvim ljudima, ako nešto sakrijemo, oni to mogu da svale na nas. Zbog toga nećemo ništa sakriti", rekao je Zaev.

Ova politička kriza je najvjerovatnije najveća od osamostaljenja Makedonije, a Nikola Gruevski svakodnevno je gura u sve dublju krizu, rekao je Zaev odgovarajući na pitanja novinara poslije objavljivanja nove serije prisluškivanih materijala, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Mora da postoji politički rasplet. Pravni rasplet ovo niti će imati niti očekujemo da će imati", rekao je Zaev i dodao da se nada da premijeru neće pasti na pamet da izaziva nemire.

"Vrijeme koje dolazi apsolutno zavisi od njega. Da li će olakšati Makedoniji i ubrzo povući poteze u prilog Makedoniji ili ne. Dolazi kraj ovog režima i diktature", rekao je on.

Zaev je napomenuo da bi pravni rasplet mogao da se očekuje samo u normalnoj državi sa normalnim pravnim sistemom.

"Samo u tom slučaju bismo mogli da očekujemo pravdu, ne samo za svjedoke, za proces 'Puč' ili bilo šta. U našoj zemlji u 21. vijeku je diskutabilno da li će biti pravde ili ne", naveo je lider SDSM.

Današnja konferecija je šesta po redu na kojoj SDSM objavljuje takozvane "bombe" u vezi sa aferom prisluškivanja.

Do sada su bili objavljivani snimci telefonskih razgovora na kojima se moglo čuti dogovaranje oko sudskih kadrova, sudskih odluka i odluka Javnog tužilaštva, detalji oko hapšenja bivšeg ministra za unutrašnje poslove Boškoskog i medijske prezentacije tog slučaja, slučaj sa rušenjem centra "Kosmos" Fijata Canovskog i prisluškivanje novinara.



 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније