Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Novosti.rs ]

04. 03. 2015. 08:59 >> 08:53
27

DODIK NE MIRUJE

Srpska do samostalnosti

Bosna i Hercegovina (BiH) je neuspješna država i može da preživi jedino kao konfederalna unija tri republike. Ako to ne bude moguće, Srpska će krenuti putem samostalnosti!

 

Ovako je reagovao predsjednik Srpske Milorad Dodik na Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora kojom se predlaže reorganizacija BiH, nova međunarodna konferencija i stvaranje četiri regionalne federalne jedinice.

"Deklaracija je pravo hrvatskog naroda da iskaže svoj politički stav. To je njihov stav, ali i mi imamo naš - Srpska do samostalnosti", poručio je Dodik poslije sastanka sa poslanicima prvog saziva Narodne skupštine RS okupljenih u asocijaciji “Stvaraoci RS”.

Bošnjački političari najoštrije su osudili ovu deklaraciju, jer u njoj vide razbijanje države BiH. Nijesu rijetki ni oni koji tvrde da je hrvatski prijedlog direktan udar i na ustavnu poziciju Srpske.

Međutim, Dodik kaže da u Deklaraciji ima i dobrih stvari, posebno onih koje govore o neuspjehu BiH.

"BiH jeste neuspješna zemlja i RS mora da afirmiše svoje pravo na osamostaljenje. Taj koncept treba da jačamo i razvijamo. Nikakva deklaracija nam ne može oduzeti teritoriju, niti nadležnosti RS", istakao je Dodik.

Dodik kaže da Hrvati imaju pravo da se bore za bolji položaj unutar Federacije BiH.

"Treći, hrvatski entitet je problem Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH. Gradili su zajedništvo koje očigledno nije uspjelo. To treba da se riješi, ali u RS niko ne smije da dira", istakao je Dodik.

Naglasio je da će RS zahtijevati da joj se vrati 83 oduzete nadležnosti nasiljem međunarodne zajednice.

"Kad sjednemo za sto, Hrvati će predočiti svoje zahjtev, a mi naše. Konfederalna unija je rješenje za BiH", rekao je Dodik.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније