Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 03. 2015. 11:28 >> 14:44
5

POKRENUTA ISTRAGA

Peć: Izdali 503 lažne diplome

Tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu povodom afere sa izdavanjem lažnih diploma na Fakultetu primenjenih nauka i biznisa u tom gradu.

 

Kako piše prištinski list "Zeri", na tom fakultetu izdato je 503 diplome osobama koje nikada nisu bili studenti te naučne ustanove.

Prema podacima tužilaštva u Peći, do kojih je došao "Zeri", visoki zvaničnici Agencije za privatizaciju, profesori univerziteta, menadžeri javnih i privatnih kompanija su na listi 503 diplomiranih, a da nisu uopšte bili studenti ovog fakulteta.

Prema podacima iz dekanata, od 505 studenata njih 503 se ne nalaze u arhivama fakulteta, odnosno uopšte nisu bili studenti.

Fakultet primenjenih nauka i biznisa u Peći je ranije funkcionisao u okviru Univerziteta u Prištini, koji je prije nekoliko godina je postao nezavistan i dobio je ime Univerzitet Hadži Zeka - Peć.

"Zeri" piše da je opštinski sud u Peći optužio 35 predstavnika Fakulteta primenjenih nauka i biznisa u Peći da su uključeni u izdavanje falsifikovanih diploma u periodu od 1999-2004. godine.

Nekoliko osoba koje se nalaze na listi tužilaštva, a koje je "Zeri" kontaktirao odbacili su da su ikada bili studenti na tom fakultetu.

U dosijeu tužilaštva iz Peći na 13 stranica "Zeri" je uspeo da identifikuje nekoliko osoba koje obavljaju visoke funkcije u kosovskim institucijama, a koji posjeduju diplomu ovog fakulteta, a da nikada nisu bili njegovi studenti.

Tužilaštvo sumnja da je direktor revizije u kosovskoj Agenciji za privatizaciju Ujkani Cazimi 2002. godine dobio diplomu ovog fakulteta ali u arhivama fakulteta pronađena je samo njegova diploma srednje škole.

Međutim, Cazimi kaže da nikada nije bio student tog fakulteta.

Na spisku tužilaštva je i ime Dževata Nurboje, prorektora univerziteta "Hadži Zeka”, koji je za "Zeri" rekao da prvi put čuje za tako nešto i da je on magistrirao u Engleskoj.

Takođe, na spisku tužilaštva se nalazi i nedavno imenovan direktor Pošte Telekoma Kosova Agron Mustafa, kao i dekan Pravnog fakulteta Kol Krasnici.

Pravni zastupnik univerziteta je rekao za “Zeri“ da je prije nekoliko nedjelja video dokumenat u kome figurira više od 500 imena koji su uzeli diploma, a da nisu bili registrovani niti su pohađali studije. On je kazao da je odmah otisao u inspektorat i pdodao da među tih 500 lica ima ljudi koji su veoma snažni politički.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније