Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 03. 2015. 12:11   >>  12:13 3

U 91. GODINI

Umro Dušan Bilandžić

Nekadašnji visoki komunistički funkcioner, istoričar i član Hrvatske akademije nauka i umjetnosti (HAZU) Dušan Bilandžić umro je u srijedu u Zagrebu u 91. godini, saopštila je HAZU.

Bilandžić je završio Pravni falultet u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu u Zagrebu. Bio je učesnik antifašističke borbe od 1942. do 1945, a potom do 1960. na službi u JNA.

Od 1960. posvećuje se istraživačkom radu na problemima društvenog razvoja, prvo kao novinar, a zatim kao rukovodilac grupe Saveza sindikata Jugoslavije za samoupravljanje i član Predskedništva Saveza sindikata Jugoslavije, navodi HAZU.

Bilandžić je bio direktor Instituta za istoriju radničkog pokreta u Zagrebu, direktor Centra za društvena istraživanja u Beogradu, potom profesor i dekan na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka.

Nakon izlaska iz državno-partijske strukture 1982. posvetio se naučnom radu. U aktivnu politiku vratio se u decembru 1989. kada je na 11. kongresu Saveza komunista Hrvatske ponovno izabran za člana Centralnog komiteta kao pripadnik reformske struje.

Na prvoj sjednici višestranačkog Sabora u maju 1990. izabran je za člana Predsjedništva Hrvatske, a potom za potpredsjednika Hrvatske. Od 1994. do 1996. bio je savjetnik u Uredu Republike Hrvatske u Beogradu.

Od 1991. Bilandžić je redovni član HAZU. Kao istoričar najviše se bavio istorijom Jugoslavije i položajem Hrvatske u njoj. Njegova najvažnija djela su Ideje i praksa društvenog razvoja Jugoslavije, Istorija SFRJ 1918-85, Jugoslavija poslije Tita, Rat u Hrvatskoj i BiH, Propast Jugoslavije i stvaranje moderne Hrvatske.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније