Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 03. 2015. 20:35   >>  20:32

PRIPADNICIMA DB-A

Potvrđena optužnica za ubistvo Ćuruvije

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice pripadnika Državne Bezbjednosti Srbije, kojom ih tereti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Optužnicu od 29. decembra, potvrdilo je vanraspravno vijeće Specijalnog suda, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Sada će optuženi i njihovi branioci imati pravo da na to rješenje izjave žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, koji će donijeti konačnu odluku o optužnici.

Tek po pravosnažnosti optužnice, sud će zakazati suđenje, odnosno pripremno ročište, a potom i glavni pretres. Specijalni sud u Beogradu, 24. jula 2014., je vratio na dopunu istrage optužnicu podignutu 6. juna. 

Nakon dopune istrage koja je sprovedena po nalogu suda, tužilaštvo je optužilo tadašnjeg načelnika DB-a Radomira Markovića, šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, glavnog obavještajnog inspektora u Drugoj upravi Resora Ratka Romića i pripadnika rezervnog sastava tog resora Milana Kuraka. 

Optužnicom se okrivljeni terete da su "iz niskih pobuda" ubili novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično djelo teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna od 30 do 40 godina zatvora. 

Marković se tereti da je podstrekivao, a ostali su optuženi kao saizvršioci. 

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica. 

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. 

Sa Ćuruvijom je u vrijeme ubistva bila njegova nevjenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake tjelesne povrede pošto su je napadači onesvijestili udarcem u glavu. 

Ključni svjedok u ovoj istrazi, nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara 2014., je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija. 

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji. 

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. 

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније