Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 03. 2015. 21:55 >> 21:50

I TRUDNICA

Srbija: Nekoliko preminulih od gripa

Od posljedica gripa do sada je u Srbiji preminulo nekoliko osoba, posljednja od njih bila je trudnica. U Institutu za javno zdravlje Batut kažu da je u Srbiji grip prisutan u mjeri koja je i očekivana za ovo doba godine.

Krajem februara, registrovano je više od 8.000 novih slučajeva virusa koji su slični gripu. Nekadašnji pandemijski svinjski grip, koji je u Srbiji bio aktivan početkom 2010. godine, za posljednje dvije nedjelje u Beogradu odnio je dva života. 

"Pored svih napora ljekara, nažalost, zbog gripa je umrla trudnica u petom mjesecu trudnoće. Na kliniku je stigla sedmog dana bolesti i istog časa je bila priključena na respirator. Laboratorijski je dokazano prisustvo virusa H1N1", navodi se u saopštenju Kliničkog centra. 

Prethodne sedmice na VMA od gripa umro je 34-godišnji Užičanin. Iz bolnice u Užicu pacijent je prebačen u teškom stanju zbog komplikacija. 

Za sada epidemija gripa nije proglašena i u Srbiji se ne registruje veliki broj oboljelih, ali većina onih koji su oboljeli dolaze prekasno sa jako teškom kliničkom slikom. 

Za sada nema mesta panici, ali je potreban oprez, kažu ljekari. 

Kod većine umrlih, najvjerovatnije je uzrok komplikacija neko hronično oboljenje. Veoma je bitno da se ljudi koji obole od gripa na vrijeme jave ljekaru, kao i da ne pokušavaju da se liječe "na svoju ruku".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније