Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 03. 2015. 23:04 >> 22:58

SUĐENJE U SRBIJI

Srbin optužen za ratne zločine u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je da je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv srpskog državljanina Velibora Maksimovića.

 

Maksimoviću će biti suđeno u Srbiji što je dokaz uspješne saradnje dvije države uspostavljene da bi se izbjegla zloupotreba dvojnog državljanstva, prenosi B92.

Maksimović (42) je rođen u Vlasenici u BiH, a nakon rata odselio se u Srbiju, gdje je dobio i državljanstvo, prenijela je agencija Fena.

On se tereti da je tokom rata u BiH kao pripadnik vojske bosanskih Srba na području opštine Bratunac, u istočnoj Bosni, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba u ratnim sukobima.

Optužen je da je u maju 1992. godine, zajedno s još nekoliko vojnika, ubio četiri zarobljena civila bošnjačke nacionalnosti, pri čemu je jednog od njih nakon ranjavanja zaklao.

Optužnica ga tereti i za višestruko silovanje jedne nezakonito zarobljene Bošnjakinje.

Iz Tužilaštva BiH ističu da su tokom istrage o zločinima u koje je bio umiješan Maksimović ostvarili značajnu saradnju s Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, koje je organizovalo i saslušanje optuženog.

U predstojećem periodu pravosudna tijela BiH preduzeće aktivnosti da se predmet proslijedi na procesuiranje pravosuđu Srbije.

"Ovaj predmet je još jedna potvrda dobre saradnje tužilaštava dvije zemlje u procesuiranju predmeta ratnih zločina i poruka da se optuženi za ratne zločine više neće moći skrivati u zemljama regije", piše u saopštenju Tužilaštva BiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније