Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

20. 03. 2015. 21:28   >>  21:31 5

ODGOVORIO KUKANU

Nikolić: Nijesam tražio savjet

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je šefu Delegacije Evropskog parlamenta Eduardu Kukanu da uzalud vrši pritisak na njega da ne ode na vojnu paradu u Moskvi 9. maja.

Kukan je izjavio za "Blic" da Nikolić ne bi trebalo da prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi 9. maja.

"Gospodin Kukan uzalud vrši pritisak na predsjednika Republike da donese odluku koja nije u interesu građana Srbije", navodi se u izjavi Nikolića povodom izjave Kukana za današnji "Blic" da predsjednik Srbije ne bi trebalo da ide u Moskvu 9. maja.

Nikolić je ocijenio i da je "nepristojno davati savjete nekome ko savjet nije ni tražio", prenio je kabinet predsjednika Republike.

Dodaje se da se nikada nije dogodilo da Nikolić ili bilo koji političar iz Srbije dijeli savjete predsjedniku Slovačke, iz koje dolazi Kukan, gdje treba da bude i šta treba da radi ili ne.

"Mišljenje velike većine građana je da naša zemlja treba da njeguje najbolje odnose sa svima, pa i sa Ruskom Federacijom. Predsjednik nedvosmisleno zastupa to mišljenje i niko to neće uspjeti da promijeni, pa ni gospodin Kukan", navodi se u izjavi.

Nakon zaoštravanja odnosa Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini veliki broj šefova zapadnih država najavio je da 9. maja neće otići na vojnu paradu u Moskvi povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Kukan: Nikolić samo da posjeti spomenik

Prema Kukanovom mišljenju, Nikolić bi trebalo, poput drugih lidera zapadnih zemalja, samo da posjeti spomenik vojnicima u Drugom svjetskom ratu.

"Ako predsjednik Srbije tokom posjete Rusiji, kao i ostali zapadni šefovi država, samo posjeti spomenik vojnicima poginulim u Drugom svetkom ratu, niko ga neće kriviti. Tako će tih dana da postupe, na primjer, češki predsjednik Miloš Zeman i njemačka kancelarka Angela Merkel. Zato je veoma važno šta će vaš predsjednik raditi u Moskvi, da li će ići na paradu ili ne", rekao je Kukan.

Kukan je za beogradski list izrazio zabrinutost i zbog zajedničke vježbe vojski Srbije i Rusije najavljene za septembar.

"O tome sam juče razgovarao sa premijerom Vučićem i ostalim zvaničnicima. Oni su nas uvjeravali, pa čak to govore i Rusima, da je EU priroritet ove Vlade", rekao je Kukan.

Ukrajinska kriza podijelila je svijet, pa će, sedam decenija poslije završetka Drugog svjetskog rata, Rusija, po svemu sudeći, tradicionalnu Paradu pobjede 9. maja u Moskvi prirediti bez prisustva lidera SAD, Francuske i Velike Britanije, sovjetskih saveznika u tom ratu.

Izostanak sa parade su najavili predsjednik SAD Barak Obama, francuski predsjednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron, ali i njemačka kancelarka Angela Merkel.

I predsjedavajući Savjeta EU Donald Tusk izjavio je ove sedmice da neće doći 9. maja u Moskvu.

Prema riječima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, dolazak su potvrdili predsjednici Češke i Kipra, kao i premijeri Slovačke i Grčke, pa su zapadni mediji prokomentarisali da je "Putin podijelio Evropu".

Od evropskih država koje nijesu članice EU prisustvo svojih čelnika, kako je naveo Lavrov, potvrdile su Srbija, Bosna i Hercegovina, uključujući Republiku Srpsku, Island, Makedonija, Crna Gora i Norveška.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније