Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 03. 2015. 19:12 >> 19:10

PALILI SVIJEĆE

Protesti zaduženih u "švajcarcima" širom regiona

Širom regiona korisnici kredita u švajcarskim francima održali su proteste, a nezadovoljstvo su iskazali paljenjem svijeća.

Protestanti su željelji da ukažu na žrtvu koju podnose zbog povećanja kursa švajcarskog franka.

Udruženja korisnika kredita u švajcarskim francima, izašli su na proteste ispred centralnih banaka u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Naglim rastom vrijednosti te valute, na stotine hiljada građana širom evropskih zemalja, preko noći se našlo u vrlo teškoj situaciji iz koje traže izlaz i tračak nade.

Oko 500 građana okupljenih u udruženju Franak, koje okuplja korisnike kredita u švajcarskoj valuti, protestovao je danas u Zagrebu tražecći nastavak pregovora o trajnom rješenju njihovih problema.

Oni su u protestnoj koloni prošli centralnim gradskim ulicama, od Trga Francuske Republike do zgrade Hrvatske narodne banke ispred koje su zapalili 1.000 svijeća, prenosi Beta.

Okupljanjem su željeli da ukažu na potrebu da što prije budu nastavljeni pregovori s državom i bankama, ali i da upozore da skoro svaki dan neko ostane bez doma.

Udruženje Franak, uz nastavak pregovora, traži i ispunjenje svojih zahtjeva za rješavanje problema kredita s valutnom klauzulom vezanom uz švajcarski franak.

Oni pored ostalog traže konverziju kredita u kune po kursu koji je vrijedio na dan potpisivanja ugovora o kreditu, kao i da kamata bude onakva kakva je bila na početku kredita. Traže i povrat svih preplaćenih sredstava.

Sabor je u januaru prihvatio izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se kurs švajcarske valute u narednih godinu dana fiksira na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija. U tih godinu dana pokušaće da se pronađe dugororočno rješenje.

Fiksiranje kursa odnosi se na korisnike kredita u francima i one s valutnom klauzulom u toj valuti.

Premijer Zoran Milanović poručio je ranije da je vladin predlog, koji je donijet u izbornoj godini, njegova državnička odluka i da desetine hiljada porodica sada mogu mirno da idu na spavanje.

Milanović je objasnio da će se u idućih godinu dana pristupiti razgovorima o trajnom rješenju tog problema, pomenuvši i konverziju kredita vezanih uz franak u kunske kredite, za šta je potrebna saglasnost Hrvatske narodne banke.

U međuvremenu su počeli pregovori banaka i dužnika. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti, uglavnom stambenih.

Ispred zgrade Narodne banke Srbije, u organizaciji Udruženja bankarskih korisnika "Efektiva" održan je protest "Stavimo tačku na pljačku". Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina građana, zaduženih kreditima u švajcarskim francima, a nakon nešto više od sat vremena, okupljeni su se uputili u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije.

Razlozi za drugi po redu protest, prema riječima predsednika Udružeja "Efektiva" Dejana Gavrilovića, su zahtjevi za konačno uređenje bankarskog tržišta i pomoć korisnicima bankarskih usluga, "koji su godinama prepušteni sami sebi i donekle rješavanjem problema sudskim putem", prenosi Anadolija.

"Ti sporovi traju previše dugo da bi neko mogao u trenutku ili u neko dogledno vrijeme, da riješi svoj problem, a očigledno je da je postupanje banaka nezakonito", rekao je Gavrilović u izjavi za AA.

On je dodao da zahtijevaju da Narodna banka Srbije ili neki drugi državni organi preduzmu konkretne korake kako bi se pomoglo korisnicima bankarskih usluga.

"Mi tražimo od NBS da pomognu korisnicima bankarskih usluga da povrate svoj novac, koji su pretplatili po raznim nezakonitim osnovama bankama, da ga dobiju nazad uz zateznu kamatu i da se konačno reši problem kredita u švajcarskim francima, gde je najveći problem uvećanje rate dva i po puta, u odnosu na period kada je kredit podignut", dodao je Gavrilović.

Na protestnom skupu ispred NBS prisutnima se obratio i glumac Nebojša Dugalić, koji je naveo da bi danas bio prisutan i da ne dijeli istu sudbinu s njima, kako bi dao podršku "poniženim i potlačenim građanima".

Govoreći da u Srbiji postoji 22 hiljade kredita u švajcarskim francima, Dugalić je rekao da to podrazumijeva neizvjesne sudbine oko 100 hiljada ljudi.

"Kao otac petoro dece, koji sam hrani tu porodicu, ne mogu da ne razmišljam da je od tih sto hiljada polovina dece, kojima je na ovaj način uskraćena šansa za normalnu budućnost."

Sa skupa u Beogradu, pozdravljeni su svi oni koji su se danas, zbog istog problema, u isto vrijeme okupili u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu i rečeno je da će se od sada raditi na tome da se ovaj problem rješava uz saradnju u regionu.

Na početku svoje protestne šetnje, građani su ostavili crvene kartone i novac u metalu ispred ulaza u Narodnu banku Srbije.

Više od trideset članova Udruženja korisnika kredita "Švicarac" okupilo se i danas ispred zgrade Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U koordinaciji sa zemljama regiona, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom odlučili su da danas svi izađu ispred centralnih banaka u 12 sati, s ciljem da se konačno stavi tačka na pljačku koju sprovodi Hypo banka nad korisnicima kredita vezano za nespostojeću CHF u BiH.

"Da se konačno zatvori 'Hypo logor' kroz koji prolazi više od 9.000 korisnika u BiH", kazao je predsjednik Udruženja korisnika kredita (UKK) "Švicarac" Kemal Duraković i podsjetio da su prije nekoliko dana dobili 200-tu presudu, što samo po sebi govori da su na pravom putu, prenosi Anadolija.

"Međutim, taj put je za nas spor i težak. Ljudi umiru, nestaju, a čisto sumnjam da ćemo danas nešto riješiti. Ali, budite sigurni da će Udruženje istrajati u svojim zahtjevima, da vrati onaj iznos i valutu koji je podigao, da vrati ugovorenu kamatu koju je podigao. To je ono čemu mi težimo", poručio je Duraković.

Kazao je da posljednje presude govore o tome da su svi ugovori vezani za švicarski franak ništavni, tako ih sudovi proglašavaju.

Duraković ističe da će se obratiti Savjetu ministara, nakon što bude formirano te da će, ukoliko bude potrebno, i kampovati ispred zgrade ove institucije.

"Presude su prvostepene i one će sigurno jednog dana biti i pravosnažne. Svakodnevno imate desetine ročišta koja se vode pred opštinskim sudovima u Mostaru i Banja Luci. Svakog mjeseca imamo od 20 do 30 novih presuda", poručio je Duraković.

Simbolično su zapalili i svijeće ispred zgrade Predsjedništva BiH i jedne od poslovnica Hypo banke u Sarajevu.

Oko 50.000 stanovnika Bosne i Hercegovine neposredno ili posredno pogođeno je najnovijim rastom vrijednosti švajcarskog franka nakon što je Centralna banka te države saopštila da odustaje od trogodišnjih napora da se vrijednost franka vještački održi na niskom stepenu.

(Beta, Anadolija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније