Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 03. 2015. 20:38 >> 20:32

ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Glavaš u pritvoru najduže do maja 2016.

Vrhovni sud Hrvatske odlučio je da Branimir Glavaš ostaje u istražnom zatvoru koji ne smije trajati duže od 5. maja 2016, potvrđeno je agenciji Beta danas u Zagrebu.

Glavaš je prvostepeno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao "Garaža" i "Selotejp".

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devičić rekao je za agenciju Beta da prema odluci Vrhovnog suda Glavaš može da ostane u pritvoru do 5. maja 2016.

Ustavni sud prošle sedmice djelimično je prihvatio Glavaševu žalbu i ukinuo ranije rješenje Vrhovnog suda da mu "istražni zatvor može trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, ali ne duže od kazne na koju je nepravosnažno osuđen".

Od Vrhovnog suda je zatraženo da novu odluku o istražnom zatvoru za Glavaša donese do 5. aprila.

Branimir Glavaš je u istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu od 5. marta, kada je počeo štrajk glađu. Zbog narušenog zdravlja, on je juče ponovo završio u bolnici.

Pravne nedoumice proizvela je januarska odluka Ustavnog suda Hrvatske o poništenju pravosnažne presude Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina. Ustavni sud je naložio da se drugostepeni postupak ponovi, a na snazi je ostala desetogodišnja prvostepena presuda suda u Zagrebu.

Branimir Glavaš potom je pušten iz mostarskog zatvora u kojeme je završio, jer je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobjegao u susjednu državu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko. U zatvoru je proveo više od pet godina.

Glavaš je već štrajkovao glađu 2007. godine kada je završio u pritvoru zbog optužbi za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku 1991. I tada je zbog lošeg zdravstvenog stanja bio u bolnici.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније