Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

30. 03. 2015. 21:50 >> 21:45

DODIK SMATRA

Uslovi za kandidatski status BiH strožiji

Predsjednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, izjavio je danas da su uslovi za kandidatski status Bosne i Hercegovine u EU sada zahtjevniji nego ranije.

Dodik je na sastanku sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH, Dejvidom Robinsonom, podsjetio i na proaktivnu ulogu koju je RS u procesu ispunjavanja tih uslova imala svo vrijeme, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Nakon što je brzo formirala sve organe vlasti, poslije opštih izbora održanih u oktobru prošle godine, RS je već krenula u usvajanje niza reformskih zakona, koji su praktičan odgovor na preporuke Evropske komisije, istakao je Dodik tokom sastanka.

Raniji pristup EU podrazumijevao je da je za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status bilo potrebno sprovođenje odluke "Sejdić-Finci" i uspostavljanje mehanizma koordinacije.

Sada je za kandidatski status, osim ovih pitanja, potrebno sprovođenje niza ozbiljnih ekonomskih i socijalnih reformi.

Predsjednik RS je, takođe, dodao da su ispunjeni svi uslovi za gašenje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i da ne vidi svrhu njegovog daljeg zadržavanja u BiH.

"S OHR možemo da razgovaramo o svim problemima", istakao je predsjednik Dodik, dodavši da je za RS neprihvatljiv svaki intervencionizam, pa i onaj koji dolazi od OHR-a.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, Dejvid Robinson, izjavio je da još nijesu ispunjeni uslovi za zatvaranje OHR.

"Slažemo se da OHR treba zatvoriti, ali to zavisi od uslova koji još nijesu ispunjeni", rekao je Robinson danas u Banjaluci poslije sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine RS, Nedeljkom Čubrilovićem.

Ocijenivši da se entiteti i BiH u cjelini suočavaju sa izazovima, Robinson je naveo da rješavanje tih izazova zahtijeva koordinaciju na svim nivoima, kao i potrebu da se problemi građana stave u prvi plan, prije onih političkih.

Što se tiče pitanja imovine, Dodik je ponovio da RS neće pristati da se odvojeno rješavaju pitanja vojne i ostale imovine u BiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније