Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 04. 2015. 14:03 >> 13:56
3

ODNOSI EU I RUSIJE

Kukan: Nemoguće je biti neutralan

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Eduard Kukan kazao je da je čuo šta je albanski premijer Edi Rama govorio o ujedinjenju Kosova i Albanije, navodeći da mu se takve izjave ne dopadaju i da je nakon nje postao nervozan.

 

Kukan smatra i da odnosi Srbije i Rusije direktno ne utiču na pregovore Beograda sa EU.

"Utiču sve političke odluke i ponašanja, kao i generalna slika o zemlji. Nije tačno da godinu dana nakon što zemlja postane kandidat sve krene da se dešava, jer sve mora da prođe skrining, i to će se desiti ubrzo. Vaš posao će se uskoro isplatiti", kazao je Kukan za Blic.

Govoreći o tome koliko odnosi Srbije i Rusije mogu da ugroze otvaranje poglavlja, on je rekao: "Kada god smo pričali sa srpskim vlastima, oni su isticali da je EU prioritet Srbije. Vaše ekonomske veze sa Rusijom su veoma važne i ona vam treba. Ekonomska situacija u Srbiji je jako loša i ako ta saradnja bude bila prekinuta, to bi za vas bilo zaista loše".

Na pitanje je li za Srbiju problem što učestvuje na vojnoj paradi 9. maja u Moskvi, Kukan je rekao da je to odluka zvaničnog Beograda.

"Niko vam ne može reći šta da radite. Ali, ako tamo niko iz EU ne ide osim Vojske Srbije, to će sigurno biti negdje pomenuto ili zabilježeno od nekih država članica", istakao je Kukan, navodeći da je, kad su u pitanju odnosi EU i Rusije, nemoguće biti neutralan.

"Ne vidim prednost toga da budete nečiji 'most' jer kad se nešto desi, mostovi obično stradaju prvi", zaključio je Kukan.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније