Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 04. 2015. 12:20 >> 12:16
12

KORIST ZA BALKAN

"Saradnja Srbije i NATO-a u interesu mira"

Saradnja NATO-a i Srbije, kao vojno neutralne države i članice Partnerstva za mir, u zajedničkom je interesu očuvanja mira, posebno na Balkanu, ocijenio je načelnik Generalštaba vojske Srbije (VS), general Ljubiša Diković.

On je na konferenciji za novinare rekao da su Srbija i NATO u poslednjih 16 godina prošli dug put, od agresije i sukoba, do zajedničke saradnje kroz program Partnerstvo za mir.

Prema njegovim riječima, važan korak u saradnji sa Sjevernoatlantskim savezom je potpisivanje individualnog programa, odnosno akcionog plana partnerstva.

„Učešćem u aktivnostima individualnog plana partnerstva, VS će dalje razvijati široki spektar svojih sposobnosti. Želimo da najbolje svjetske standarde primjenjujemo u našoj vojsci, radi razvoja sposobnosti. Naravno, te standarde primjenjivaćemo na način koji ne dovodi u pitanje opredjeljenje Srbije za vojnu neutralnost, niti one specifičnosti koje našu vojsku čine vojskom Srbije”, rekao je Diković.

On je dodao da individualni akcioni plan- IPAP, nema obavezujući karakter, u smislu nametanja volje, i da Srbija sama bira ciljeve i ono što joj odgovara.

„Posebnu korist za VS očekujemo od unaprjeđenja praktične saradnje u suprotstavljanju savremenim izazovima bezbjednosti. Izgradnja sposobnosti za suprotstavljanje terorizmu, sajber ugrožavanju, ilegalnim emigracijama i poboljšanju energetske bezbjednosti. Takođe, namjera nam je da nastavimo jačanje sposobnosti Vojske za učešće u operacijama širom svijeta, pod vođstvom UN i EU”, rekao je Diković.

Načelnik generalštaba VS, koji će razgovarati sa Predsjedavajućim vojnom komitetu NATO-a, generalom Knudom Bartelsom, poručio je da su pred njima važne teme, i da će razgovarati o bezbjednosnoj situaciji sa težištem u regionu i na Balkanu, kao i o bezbjednosnim izazovima i budućoj saradnji.

Diković je zahvalio Bartelsu na, kako je rekao, odličnoj saradnji koju VS ima sa snagama KFOR-a.

„VS u KFOR-u vidi garant bezbjednosti i stabilnosti na Kosovu. Naša saradnja je intenzivna i obuhvata različite aktivnosti, od sastanaka na svim nivoima, preko veoma efikasnih jednovremenih patrola, do odskora uvedenih i jednovremenih osmatračnica”, rekao je on.

Bartels je kazao da se nada da će potpisivanje novog IPAP-a između NATO-a i Srbije dovesti do značajnog porasta u nivou razumijevanja i mogućnosti za zajednički rad.

„Svakako poštujemo politiku Srbije po pitanju vojne neutralnosti, i upravo na takvoj osnovi NATO sarađuje sa velikim brojem partnera širom svijeta. Preko programa Partnerstvo za mir i IPAP-a, NATO i Srbija mogu da uče zajedno po istim standardima, kako bi bile spremne da pruže pomoć u bilo kakvoj vanrednoj situaciji brzo i efikasno”, naveo je Bartels.

On je dodao da se interoperativa koristi i u drugim oblastima, u kojima NATO i Srbija sarađuju, kao što je upravljanje krizama, NATO program za izgradnju integriteta, medicinska podrška u mirovnim operacijama i bezbjednosni program za nauku i mir.

„Čvrsto verujem u potencijal odnosa Srbije i NATO-a. Srbija je, kao svaka druga država, dio evropske porodice, i NATO želi da blisko sarađuje sa vama, kao i sa svim našim ostalim evropskim partnerima”, poručio je Bartels.

Delegacija vojnog komiteta NATO-a boraviće u Srbiji danas i sjutra.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније