Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 04. 2015. 09:49   >>  09:42 23

RAMA PONOVIO

Neizbježno ujedinjenje ALB i Kosova

Albanski premijer Edi Rama ponovio je tvrdnje da će se Albanija i Kosovo ujediniti.


"Rekao sam da je ujedinjenje za nas nešto neizbježno i neupitno i dogodiće se na putu ka Evropi, kako ja smatram”, rekao je Rama u intervjuu TV Skaj njuz Arabija.

Ali, kako je naveo, moguće je da se to dogodi i na drugi način, ukoliko se Evropa ne umiješa u strateške kalkulacije balkanskih država i promjenu izgleda Balkana.

Identičnu izjavu Rama je dao nedavno prilikom boravka u Ulcinju u zajedničkom intervjuu sa kosovskim zamjenikom premijera Hašimom Tačijem za TV Kljan Kosova.

Rama je tada upozorio da će se njegova država i Kosovo “ujediniti na klasičan način” ukoliko Evropska unija ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

On je rekao da ujedinjenje Kosova i Albanije ima dvije alternative i da sve zavisi od pristupa EU.

Prvo je, dodao je on, ujedinjenje u EU, međutim ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će "dvije države biti prinuđene da se ujedine na klasičan način".

Državni vrh Srbije najoštrije je osudio izjavu albanskog premijera, a premijer Aleksandar Vučić je Rami i Tačiju poručio da ”neće dosanjati snove o ujedinjenju Albanije i Kosova ma ko da ih u tom poslu podržava".

Tači je nakon toga, prilikom boravka u Zagrebu, pojansio da to nije bila prijetnja Evropskoj uniji i da je Ramina izjava pogrešno interpretirna. 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније