Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 04. 2015. 22:17 >> 22:11
1

SELJIMI TVRDI

Javili smo Srbiji da Tači stiže

Preuzeli smo sve korake da informišemo srpsku stranu o dolasku šefa diplomatije Kosova Hašima Tačija u Beograd, izjavio je njegov zamjenik Petrit Seljimi.

"Mogu da potvrdim da smo pozitivno odgovorili prije nekoliko sedmica na poziv srpske nevladine organizacije da učestvujemo na konferenciji i preuzeli smo sve neophodne korake da blagovremeno informišemo srpsku stranu", izjavio je Seljimi za "Danas".

Komentarišući izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je iz medija saznao za konferenciju koja se održava 24. aprila u Beogradu, a na koju je pozvan i Tači, Seljimi kaže da ne misli da je to pitanje formalnih obavještenja, već prije političke volje u Beogradu da omogući tu posjetu.

Sagovornik "Danasa" ističe da mu se "ne dopada da diskutuje o ovim pitanjima u medijima jer vjeruje da imamo prilično dobre procedure koje uključuju oficire za vezu u Prištini i Beogradu". 

Na pitanje kako ocjenjuje poruke ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da Tači može da bude uhapšen ako dođe u Beograd jer je u Srbiji za njim raspisana poternica, Seljimi je rekao, između ostalog, da Srbija mora da pronađe snagu i prekine sve veze sa Miloševićevim periodom, a ukoliko te odluke suda budu na snazi, onda će samo nekolicina Kosovara ikada moći da dođe u zvaničnu posjetu Srbiji. 

Seljimi je rekao da kosovska strana čeka zvaničan odgovor srpske vlade na zahtjev za posjetu. 

Na pitanje "Danasa" da li smatra da bi bilo ko u Beogradu mogao da garantuje bezbjednost Tačiju, Seljimi je odgovorio da misli da je to nije pitanje bezbjednosti već političke volje. 

"Ako postoji volja, postoji i način. Nije lako Kosovu da omogući ministru Vulinu da posjeti Kosovo nakon što on priča stvari poput "Bog je poslao Miloševića", ali zarad normalizacije i zarad postizanja napretka u mirovnom procesu moramo biti odgovorni kao država i garantovati bezbjednost bez obzira na emocije. Tači u Beograd dolazi sa jednom porukom, hajde da radimo zajedno u pravcu EU budućnosti". 

Seljimi nije konkretno odgovorio na pitanje da li se Tači konsultovao sa nekim iz Evropske unije u vezi sa posjetom Beogradu. 

"U kontaktu smo sa svim relevantnim faktorima u međunarodnoj zajednici i mi vjerujemo da sve korake koji pomažu normalizaciji odnosa između država podržavaju prijatelji Kosova i prijatelji Srbije", poručio je Seljimi.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније