Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

19. 04. 2015. 17:45   >>  19:22 13

VUČIĆ U JASENOVCU

Možemo biti veliki narod i bez novih teritorija

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje u Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj, obilježen je Dan sjećanja na žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac. Vijence u najvećem jasenovačkom stratištu u ime Republike Srbije položili su premijer te zemlje Aleksandar Vučić i savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i premijerka RS Željka Cvijanović.

 

U spomen stradalim Romima, Jevrejima i Srbima vijence su položile i delegacije preživjelih logoraša, boračkih udruženja, Izraela, diplomatski kor...

Jasenovac mora da postane mjesto zajedničkog okupljanja, sjećanja, učenja i suočavanja sa prošlošću, molitve i praštanja, rekao je Vučić.

"Evo nas sa obje strane Drine i nemamo namjeru da odemo bilo gdje, nemamo namjeru da se sklonimo. Nikada nećemo da nestanemo. Mi smo Srbi gdje god da živimo i šta god drugi da nam rade. Mi smo baš oni Srbi koji hoće i mogu da budu veliki narod. I ne trebaju nam nove teritorije, ne treba nam promjena granica na Balkanu, poštujemo sve druge, poštujemo Bosnu, poštujemo Hrvatsku, nikakav rat nećemo. Podićićemo sebe na svome", rekao je on.

NDH "nadmašila" naciste

"Dan sjećanja" se obilježava u spomen na 22. april 1945. godine, kada je samo 127 logoraša, od preostalih 1.075 , uspjelo da se domogne slobode, a prisustvovaće mu srpski premijer Aleksandar Vučić.

U logoru je ubijeno 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti. 

Najveće stratište tog logora bilo je u Donjoj Gradini. 

"Dan sjećanja" na žrtve Jasenovca obilježava se povodom oslobađanja ustaškog konclogora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u porobljenoj Evropi, koji istoričari nazivaju i "srpski Aušvic". 

Za datum obilježavanja uzet je 22. april - dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode. 

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora. 

Prema procjenama koje je na osnovu prvih ekshumacija izvršila državna Komisija FNRJ, a koje je potvrdio i Centar "Simon Vizental", u jasenovačkim logorima je nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti. 

NDH je u jednom nadmašila naciste - bila je jedina država koja je imala posebne logore za djecu - Sisak i Jastrebarsko, kroz koje je prošlo 33.000 mališana, a ubijeno blizu 20.000 djece do 14 godina starosti. 

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", formiran je u avgusta 1941. 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније