Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS ]

23. 04. 2015. 08:51 >> 08:46
2

POLOŽENI VJENCI

Sjećanje na stradale radnike RTS-a

Članovi porodica, prijatelji i kolege položili su vijence na spomen-obilježje "Zašto?" u znak sjećanja na 16 radnika RTS-a, stradalih u napadu NATO snaga 23. aprila 1999. u dva časa i šest minuta.

U znak sjećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku kod spomen-obilježja "Zašto?", kod zgrade RTS-a, noćas su se, kao i svake godine, okupile porodice i prijatelji stradalih radnika.

"Njihove sijeni su i sada ovdje sa nama i još uvijek se nadaju pravdi. Mi ćemo se u njihovo ime za tu pravdu boriti"", rekao je Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medića, posebno se zahvalivši organizacijama Žene u crnom, Majkama Srebrenice, Vukovara, i Zvornika kao i Rosi Jakovljević, majci ubijenog gardiste u Topčideru, koji su prisustvovali pomenu.

Bombardovanje RTS-a je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" je 2000. saopštila da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade televizije.

Čelnici NATO-a su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović je, u Beogradu 2002., osuđen na 10 godina zatvora, s obrazloženjem da nije poštovao naređenje tadašnje savezne vlade, i ljude i tehniku izmjestio iz objekata RTS-a u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici.

Vlada Srbije je pre dvije godine formirala Komisiju za razmatranje činjenica o ubistavu novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a mandat komisije je proširen i na slučaj ubistava medijskih radnika RTS-a u bombardovanju 1999.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније