Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 04. 2015. 19:11 >> 19:04
4

30. APRILA

Kosovo dobija Sporazum s EU

Specijalni izaslanik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da će EU 30. aprila usvojiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom.

Žbogar je naveo da će sporazum poslije toga biti dostavljen svim zemljama na diskusiju.

"Time počinje stvaranje prvih ugovornih odnosa između Kosova i EU", rekao je Žbogar u Prištini, na sesiji grupe nevladinih organizacija Kosovo 2015 pod nazivom "Evropska perspektiva - hodanje u magli".

Žbogar je rekao da je EU opredijeljena za integraciju Balkana u EU, uključujući i Kosovo što je, kako je naveo, unutrašnji interes EU, da Kosovo nastavi da ide prema uniji. 

Kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku je ocijenio izjavu Žbogara kao veoma značajno pozitivno kretanje. 

Prema njegovim riječima, Lisabonski sporazum omogućava da EU, kada to ocijeni kao neophodno, u ime zemalja članica potpiše sporazum s nekom zemljom i upravo koristeći tu pravnu osnovu, Kosovo može da potpiše SSP sa Evropskom unijom. 

Evroposlanica Urlike Lunaček je u direktnom uključivanju iz Beča rekla da ne vidi nikakve prepreke da se s Kosovom potpiše SSP.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније