Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92/Tanjug ]

27. 04. 2015. 15:49 >> 15:42

PET VRTIĆA

Raste broj otrovane djece u Sarajevu

Broj djece koja su se prošle sedmice u pet vrtića javne ustanove "Djeca Sarajeva" otrovala salmonelom, uprkos kratkoj stagnaciji, nastavio je da raste.

 

Do sada su na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledana 193 djeteta, a 51 ih je zadržano na liječenju.

Prema riječima šefa kliničke Službe za odnose sa javnošću Azre Dedajić, zdravstveno stanje oboljele djece je stabilno i ona su pod stalnim ljekarskim nadzorom, prenose mediji u BiH.

Prvi rezultari analiza Službe za makrobiologiju ukazuju da su djeca iz sarajevskih vrtića zaražena salmonelom, kako se u prvi mah i pretrpostavljalo, a potvrđeno je da su mališani koji su primljena na kliniku iz četiri od ukupno 29 vrtića javne ustanove "Djeca Sarajeva", odnosno da se radi o vrtićima "Leptirić", "Mašnica", "Skenderija" i "Lastavica" koji se nalaze na različitim gradskim lokacijama.

Djeca su se, najverovatnije, otrovala obrokom koji je u vrtićima serviran u ponedjeljak, a u srijedu su na kliniku počeli stizati mališani sa visokom temperaturom, dijarejom i povraćanjem.

Danas bi trebalo da budu gotovi i prvi nalazi izuzetih uzoraka sa radnih površina u centralnoj kuhinji ustanove "Djeca Sarajeva", ali i briseva zaposlenih čiji je rad do daljeg obustavljen.

Takođe, Ministarstvo zdravlja Kantona Sarajevo kao i resorno Federalno ministarstvo trebalo bi danas da odlučuju i o proglašenju epidemije salmonele.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније