Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 04. 2015. 18:03 >> 17:55
2

ZAŠTO NIJE DOŠLA

"U Jasenovcu nema mjesta politici"

Kada su je novinari pitali zašto u nedjelju nije bila na komemorativnom skupu u Jasenovcu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović odgovorila je da je Jasenovac posjetila tačno u vrijeme kada je prije 70 godina došlo do proboja logoraša, 22. aprila.

Osim toga, istakla je da je Jesenovac "mjesto duboke tragedije na kome nema mjesta za politiku". Predsjednica je, na komemoraciju u Jasenovcu, poslala izaslanika, čuvenog režisera i preživjelog logoraša Branka Lustiga.

Svoje utiske izrekla sam u knjizi. To je mjesto duboke tragedije i gdje nema mjesta politici. Zato sam tamo poslala izaslanika Branka Lustiga, rekla je predsjednica, prenosi Jutarnji list.

Kolinda je Jasenovac posjetila u srijedu, 22. avgusta, kako bi odala počast žrtvama, i tom prilikom se upisala u knjigu utisaka.

"Upravo u ovim trenutcima, na današnji dan prije 70 godina, započeo je proboj iz jasenovačkog logora. Poklanjam se žrtvama i iskazujem duboko poštovanje prema ljudima koji su ovdje mučeni i ubijeni. To su ljudi koji imaju svoja imena i prezimena, koji su imali svoje porodice i domove, svoj identitet, svoje želje i nade, svoje snove, sve ono što svaku osobu čini neponovljivom. Kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek oštro osuđujem zločine mučenja i ubijanja koja su se ovdje događala. Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom. Ovo gubilište je opomena i našem vremenu da odlučno čuvamo tekovine slobode, demokratije, ljudskih prava i uvažavanja različitosti. Republika Hrvatska s pravom se ponosi svojim postignućima u zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Kako bismo taj visoki nivo sloboda očuvali i unaprijeđivali, naročito je važno da odgajamo i obrazujemo mlade u ispravnom shvatanju demokratije, za istinski humanizam, za društvo u čijem će središtu uvijek biti čovjek u svojoj neponovljivosti i jedinstvenosti", napisala je predsjednica u knjizi utisaka.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније