Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 04. 2015. 16:10 >> 16:14

KREDITI U ŠVAJCARCIMA

Slovenija: Prve tužbe protiv banaka

Korisnici kredita u švajcarskim francima (CHF) u Sloveniji podnijeli su prve tužbe protiv banaka koje su ih odobravale i traže poništavanje ugovora i zamrzavanje otplate do odluke suda.

Udruženje Frank, koje zastupa interese desetak hiljada zaduženih, objavilo je da su uložene prve dvije tužbe, a još 20 je u pripremi i biće predate sudovima u roku od sedam dana, prenosi Biznis.ba.

“Prvu presudu očekujemo prije kraja ove godine”, kazao je za ljubljanski Žurnal predsjednik udruženja, Aleš Majcenovič.

On je dodao da su početni troškovi koji uključuju sudsku taksu i honorare advokata između tri i četiri hiljade eura. “Procjenjuje se da će neki od onih koji su se odlučili pravdu potražiti sudskim putem biti oslobođeni plaćanja sudske takse, jer su u teškoj materijalnoj situaciji”, rekao je Majcenovič.

U tužbama protiv banaka građani zaduženi u francima zahtijevaju da se njihovi ugovori proglase ništavnima, s argumentacijom da banke nijesu poštovale načela savjesnog i poštenog poslovanja. Iz udruženja tvrde da su ih banke diskriminisale jer im nijesu objasnile sav rizik kredita u stranoj valuti u kojoj ne ostvaruju primanja.

Ako s tužbama uspiju, nadaju se da će bankama morati da vrate samo glavnicu koju su dobili, bez kamata i da će s bankama podijeliti rizik rasta kursa franka prema euru.

To u dosta slučajeva znači da bi banke trebalo da vrate novac onima koji kredit još otplaćuju, iako su glavnicu iz vremena sklapanja ugovora već podmirili.

Slovenačka Vlada je početkom ove godine, kad je došlo do velike promjene kursa švajcarskog franka u odnosu na euro, na pozive zaduženih da im pomogne, saopštila da se ne može miješati u odnos banaka i njenih klijenata, a centralna banka tvrdi da je odavno upozoravala da zaduživanje u stranoj valuti nosi i rizike.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније