Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

28. 04. 2015. 19:37 >> 19:31

PRISLUŠKIVANJE U MAKEDONIJI

Zaev: Gore od Votergejta

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je danas da je tužilaštvu dostavio dio dokaza o nelegalnom prisluškivanju više od 20.000 građana, za šta je, kako je naveo, odgovoran premijer Nikola Gruevski.

Zaev je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da je "afera sa nelegalnim prisluškivanjem građana Makedonije veća nego američka afera 'Votergejt' koja je dovela do ostavke američkog predsjednika Ričarda Niksona".

On je rekao da dostavljeni materijali pokazuju da iza nelegalnog prisluškivanja ne stoje strane obavještajne službe nego Gruevski i njegov rođak, direktor Uprave za bezbjednost i kontrašpijunažu (UBK) Sašo Mijalkov.

Zaev je rekao da se među materijalima koje SDSM posjeduje nalazi 100.000 strana transkripta prisluškivanih razgovora, više od 18.000 SMS poruka u transkriptima i više od 12.000 različitih telefonskih brojeva.

Lider opozicionog SDSM-a je novinarima podijelio i primjere transkripta gdje su detaljno opisani telefonski razgovori osoba koje je prisluškivala UBK, kao i analize razgovora.

"Radi se o nezakonitom praćenju i opozicije i kritičke javnosti, nevladinih organizacija, građanskih udruženja, pojedinaca, ali i akademske zajednice i vjerskih zajednica. Iz ovih materijala može da se utvrdi da su praćena i prisluškivana lica čije komunikacije nikada nijesu bile predmet zakonskog praćenja", kazao je Zaev.

Zaev je rekao da je njegovo prisluškivanje UBK vodila pod pseudonimom "DS ZEKO", bivši predsjednik Makedonije i bivši predsjednik SDSM Branko Crvenkovski je "KRST", pseudonim ministra za saobraćaj Mileta Janakieskog je "TUTIN", dok je pseudonim jednog od najprisluškivanijih novinara bliskog vlasti, urednika TV Sitel, Dragana Pavlovića - Latasa "TALAS".

Zaev je rekao da se najveći dio prisluškivanih razgovora koje je danas objavio na konferenciji za novinare dešava u septembru 2012, kada je na predlog Evropske unije vlast u Skoplju trebalo da, zajedno sa opozicijom, donese Zakon za praćenje komunikacija.

SDSM od februara objavljuje kompromitujuće prisluškivane razgovore makedonskih građana za koje je Zaev naveo "da ih je dobio od patriota među makedonskim obavještajcima", i da su upravo dio nelegalno prisluškivanih telefonskih razgovora više od 20.000 makedonskih građana koje je sprovela Uprava za bezbjednost i kontrašpijunažu.

Gruevski je optužio Zaeva da je "prisluškivane materijale koje objavljuje dobio od strane obavještajne službe", a protiv Zeva i još pet lica krajem januara podnijete su krivične prijave "zbog ugrožavanja ustavnog poretka zemlje".

Institucionalna i politička kriza u Makedoniji traje od aprila 2014, kada SDSM nije priznao rezultate prevremenih parlamentarnih izbora uz obrazloženje "da su organizovani pod neravnopravnim okolnostima" i od kada njegovi poslanici ne učestvuju u radu makedonsko parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније