Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 05. 2015. 12:49   >>  12:42 35

ODALI POČAST POGINULIMA

Delegacija RS i Zelene beretke u Dobrovoljačkoj

Delegacija Republike Srpske i bivši pripadnici Armije BiH "Zelene beretke" danas su odali počast saborcima i pripadnicima JNA koji su poginuli u sukobima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu na današnji dan 1992.

"Zelene beretke" su prve položile vijence u Dobrovoljačkoj, a predstavnik te jedinice Vahid Alić je kazao da se 2. maja 1992. JNA "stavila na stranu agresora", te da zahvaljujući samoorganizovanim jedinicama nijesu uspjeli da zauzmu grad.

Predsjednik "Zelenih beretki" iz Vogošća Hasan Dolovac je rekao da bi datum sukoba u Dobrovoljačkoj obilježili zajedno s porodicama poginulih vojnika iz Republike Srpske, ali političari takve poteze koriste u svrhe demagogije.

"Svake godine dolazimo da obilježimo značajan datum naših šehida. Druga strana nas na interesuje . Mi poštujemo drugu stranu i njihove porodice, ali nam smeta to što političari dolaze i koriste to u svoje svrhe demagogije. Da nije njih, mi bi stali s tim porodicama i obilježili taj dan", kazao je on.

Delegacija RS odala počast ubijenim pripadnicima JNA

Mirnom šetnjom sarajevskom ulicom Hamdije Kreševljakovića, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, pola sata nakon "Zelenih beretki, delegacija od oko 50 osoba iz Republike Srpske odala je počast stradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj.

Prethodno je služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

Parastosu su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, general u penziji Dušan Kovačević, predstavnici opštinskih boračkih organizacija i porodice stradalih.

Savanović je kazao kako je "1992. godine duh povjerenja među narodima izgubio smisao i pretvorio se u pucanj koji je ubio 42 života, 73 ranio i zarobio 207 osoba."

"Od njih 42, 32 su bila Srbina, šest Hrvata, dva Bošnjaka i dva Albanca. Meta se nije birala. Želim da poručim s ovog mjesta da mi ne smijemo zaboraviti prošlost, moramo je se sjećati, ali ne smijemo ni sa prošlosti zaboraviti našu budućnost. Mi ne živimo u svijetu naših očeva, već naše djece i moramo se okretati prema njihovom svijetu jer bitnije je kuda idemo a ne otkud dolazimo", kazao je Savanović, prenosi klix.ba.

 

 

Podsjetimo, u Dobrovoljačkoj ulici su 1992. pripadnici "Zelenih beretki" napali kolonu vozila JNA koja se povlačila iz grada. Tvrde da su pripadnici Jugoslovenske narodne armije, suprotno dogovoru, krenuli naoružani iz kasarne, te da je to bio razlog napada.

Prema njihovim navodima ubijeno je šest pripadnika JNA, a zarobljenici su kasnije zamijenjeni, dok delegacija Republike Srpske tvrdi da su ubijena 42 vojnika. 

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније