Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 05. 2015. 23:18 >> 23:10
6

"ZLOČIN JE ZLOČIN"

Kitarović odala počast u Blajburgu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović položila je cvijeće i upalila svijeće kod spomen obilježja u Blajburgu, u Austriji.

Ona je tamo odala počast žrtvama stradalim u tragičnim događajima maja 1945. godine, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Završetak Drugog svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je veliki otpor dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske istorije. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov tačan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnog pokopa", kazala je hrvatska predsjednica. 

Kako je prenijela Hina, Grabar Kitarović u saopštenju naglašava da iskazujući poštovanje žrtvama Kružnog puta na Blajburgu ima obavezu da moralno osudi režim koji je progonio i ubijao ljude. 

"Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdijeti nad istinskom vrijednosti svakog ljudskog života, te koliko je važno promicati duh demokratije i suživota kao jemstva mira i bolje budućnosti", poručila je Grabar Kitarović. 

U petak će Tezno posjetiti predsjednici Vlade i Sabora, Zoran Milanović i Josip Leko, a službena komemoracija na Blajburgu je zakazana za subotu. 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније