Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 05. 2015. 12:11 >> 12:04

VLADA BEZ ODLUKE

Nema zvaničnog zahtjeva za Šešelja iz Haga

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas tokom susreta sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom da vlada još nije dobila zvaničan zahtjev Žalbenog vijeća tribunala za povratak Vojislava Šešelja u pritvorsku jedinicu.

"Po dobijanju zahtjeva, Vlada Srbije postupiće po zakonu Republike Srbije i u skladu s međunarodnim javnim pravom", rekao je Vučić, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

U razgovoru je zaključeno da nema otvorenih pitanja u redovnoj saradnji Vlade Srbije i Tužilaštva Haškog tribunala.

Bramerc je u posjeti Beogradu u okviru priprema za redovni šestomjesečni izveštaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji treba da podnese u prvoj nedjelji juna.

Ljajić: Još bez odluke o Šešelju

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Tribunalom, Rasim Ljajić, izjavio je danas da Vlada Srbije još nije donijela nikakvu odluku povodom zahtjeva da se Vojislav Šešelj vrati u pritvor do 26. maja.

"Još ništa nije dogovoreno (u vezi sa Šešeljem), niti će danas i narednih dana biti nešto spektakularno. Mi sad ulazimo u fazu kada treba zvanično da dobijemo dopis Tribunala. Vlada će razmotriti sve aspekte tog slučaja, sasvim sigurno ćemo tražiti neka dodatna objašnjenja od Tribunala i tek nakon toga možemo da govorimo o odluci vlade", rekao je Ljajić novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, izvjesno je da će se vlada rukovoditi sa dva temeljna principa - poštovaće Zakon o saradnji s Haškim tribunalom i trudiće se da očuva političku i društvenu stabilnost.

"Ne treba podizati tenzije oko ovog slučaja bez obzira na sve što je Hag učinio u smislu nevjerovatnih obrta u ovom predmetu. Vlada Srbije će donijeti odgovarajuću i razumnu odluku kada za to dođe vrijeme", rekao je Ljajić.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, prvostepeno veće je na privremenu slobodu pustilo 12. novembra prošle godine iz humanitarnih razloga, radi lečenja.

Apelaciono veće je 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala koje je sudilo Šešelju, da "smesta" opozove odluku o njegovom privremenom oslobađanju zato što je izjavom da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal prekršio jedan od dva osnovna uslova za ostanak na privremenoj slobodi.

Raspravno vijeće predsjedavajućeg Žan-Kloda Antonetija nije, međutim, postupilo po nalogu Apelacionog vijeća, već je 10. aprila od ljekarskog tima koji Šešelja liječi u Srbiji, zatražilo dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.

Glavni tužilac Serž Bramerc potom je 14. aprila Apelacionom veću uputio hitan zahtjev da smjesta ponovo naredi pretresnom vijeću da Šešelju naloži da se vrati u pritvor u Ševeningenu.

Žalbeno vijeće Tribunala pozvalo je 22. aprila Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtjevu Tužilaštva da se hitno primijeni odluka tog vijeća da se vrati u Hag.

Šešelj je u pritvoru Tribunala bio od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje mu je počelo 2007, a izricanje presude je bilo zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније