Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 05. 2015. 20:20 >> 20:12

ODLUKA KONGRESA

Bakir Izetbegović i formalno na čelu SDA

Bakir Izetbegović, dosadašnji zamjenik predsjednika SDA, izabran je danas na Kongresu ove stranke za novog predsjednika. On je osvojio 590 glasova, dok je drugoplasirani bio Šemsudin Mehmedović koji je osvojio 159 glasova, treći je Irfan Ajanović s četiri glasa.

Današnjim izborom Bakir Izetbegović je postao treći predsjednik SDA od njenog osnivanja 26. maja 1990. Za prvog predsjednika SDA je izabran Alija Izetbegović. Bakir Izetbegović će na čelu Stranke ostati do oktobra 2019. godine.

On je, obraćajući se delegatima nakon izbora, kazao da će se potruditi da ono što je danas usvojeno i obećano na Kongresu, bude i urađeno. 

Osim predsjednika, delegati će danas izabrati zamjenika predsjednika SDA i osam potpredsjednika.

U oktobru 2001.godine u Sarajevu je održan 3. Kongres Stranke demokratske akcije.  Tada se Alija Izetbegović povukao sa pozicije aktivnog predsjednika SDA a nakon toga je proglašen doživotnim počasnim predsjednikom. Za predsjednika SDA izabran je Sulejman Tihić koji je na ovu poziciju reizabran i 2005.

Na 5. Kongresu SDA 26. maja 2009. Bakir Izetbegović i Adnan Terzić su bili protivkandidat Sulejmanu Tihiću. Tada je Tihić pobijedo osvojivši 425 glasova, dok je Izetbegovića osvojio 301 glas.

Kongres SDA trebalo je da bude održan 2014. ali je rukovodstvo stranke odlučilo da početkom 2013. održi Konvenciju kako bi se izbjegle podjele unutar SDA između pristalica predsjednika Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića. 

Na Konvenciji koja je održana u februaru 2013. dogovoreno je da Tihić ostane predsjednik stranke pod uslovom da se ne kandiduje na kongresu koji je trebalo da bude održan najkasnije do 26. maja 2015. Bakir Izetbegović je preuzeo poziciju zamjenika predsjednika SDA, a nakon smrti Tihića de facto je postao lider SDA.

 

Klix.ba

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније