Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

27. 05. 2015. 12:44   >>  14:27 32

VUČIĆ U TIRANI

Kosovo je srpska teritorija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naglasio je tokom posjete Tirani da je ekonomska saranja njegove zemlje i Albanije u interesu obje države, iako imaju različite stavove o Kosovu. On se sastao s albaniskim kolegom Edijem Ramom, a je ispred palate u kojoj se održavaju zvanični razgovori priređen svečani doček, uz intoniranje himni dvije države i smotru garde, javlja RTS.

 

"Ponosan sam što sam prvi srpski premijer koji je posjetio Albaniju. Želimo dobre odnose sa Albanijom, rekao je Vučić zajedničkom obraćanju novinarima s premijerom Albanije Edijem Ramom, naglasivši da se stav dvije zemlje o Kosovu bitno razlikuje.

"Mi Kosovo smatramo svojom teritorijomdok Albanija smatra da je Kosovo nezavisno", istakao je on, napomenuvši da je ekonomska saradnja u interesu obje države.

"Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važan za Balkan. Odnosi uvijek mogu biti bolji", rekao je premijer Srbije.

"Imamo priliku da pomognemo sebi kao Njemci poslije rata"

Rama je srpskom premijeru poželio dobrodošlicu, istakao da se nada da će ostaviti dobar utisak na njega i da će poslije toga Vučić moći svojim sunarodnicima da kažže da mogu slobodno da dolaze u Albaniju, narodčito u vrijeme ljeta.

On je izjavio da se danas pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Njemci uradili za sebe poslije Drugog svjetskog rata.

"To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nijesmo svjesni činjenice da dvije zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira", rekao je Rama.

On je rekao da vjeruje da će zajedno uspjeti da unaprijede odnose i dalje sprovode agendu za region bez granica, te da će doprinijeti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

"Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU. Imamo mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku naših zemalja", rekao je Rama.

 

Podsjetimo, Vučić će se sastati i sa predsjednikom Albanije Bujarijem Nišanijem, zatim predsjednikom parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.

Prvi dan posjete premijer Srbije završiće susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji.

Tokom drugog dana posjete predviđeno je učešće Vučića na Ekonomskom forumu "Vienna Economic Forum – Tirana Talks 2015", na kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je, povodom puta u Albaniju, ocijenila da je došlo vrijeme da se srpsko-albanski odnosi grade na partnerstvu i razvijanju zajedničkih projekata, umjesto da budu izvor problema.

"Mislim da je došlo vrijeme da se, kada govorimo o srpsko-albanskim odnosima, ne mrštimo i ne govorimo i ne mislimo o problemima, nego da prosto mislimo o planiranju i svemu onome što hoćemo zajednički da uradimo", rekla je Zorana Mihajlović.

Visoke mjere bezbjednosti

Posjeta Vučića Tirani biće organizovana uz visoke mjere bezbjednosti na svakom njegovom koraku.

Albanske agencije izvještavaju da će o bezbjednosti premijera Vučića brinuti 1.500 pripadnika policije, od saobraćajne do elitnih jedinica policije i obavještajnih službi.

U srijedu i četvrtak, kada će Vučić boraviti u Albaniji, o njegovoj bezbjednosti će brinuti i helikopteri vojske i policije Albanije.

Posebne mjere obezbjeđenja biće i oko Ambasade Srbije u Tirani.

Danas će od 10.40 putevi kuda će se kretati kolona vozila sa Vučićem biće blokirani. Dva dana biće blokirani i putevi Ismailj Ćemajlji i Donika Kastrioti, u strogom centru Tirane, a u više od 15 ulica biće zabranjeno parkiranje vozila.

Svečani doček Vučiću biće organizovan ispred sjedišta Vlade Albanije.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније