Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

29. 05. 2015. 09:09 >> 09:07

DAČIĆ SKEPTIČAN

Formiranje suda neće proći bez problema

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da ne očekuje da će formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) proteći bez problema, ali je naglasio da je njegovo formiranje veoma važno za Srbiju.

"Za nas je to jedno od centralnih pitanja, nema pomirenja bez otkrivanja onih koji su počinili zločine", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Dačić je podsjetio da je Kosovo preuzelo obavezu da formira taj sud uz pomoć Evropske unije, iako je prvobitno planirano da taj sud osnuju Ujedinjene nacije.

"Negovim formiranjem završiće se i faza velikog međunarodnog pritiska na Kosovo", ocijenio je Dačić.

Skupština Kosova na danas zakazanoj sjednici razmotriće predlog amandmana na Ustav Kosova koji će omogućiti donošenje zakona o formiranju Specijalnog suda za zločine bivših pripadnika OVK, a na osnovu izvještaja Savjeta Evrope.

Amandmani i zakon treba da budu usvojeni s glasovima 120 poslanika Skupštine Kosova i dvotrećinskom većinom glasova 20 poslanika manjinskih zajednica.

Protiv usvajanja amandmana i zakona će glasati poslanici opozicionih stranaka - "Samoopredjeljenja", Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo.

Stranke na vlasti ne mogu da računaju ni na sve glasove svojih poslanika, pošto među poslanicima Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova ima onih koji su najavili da neće glasati za usvajanje amandmana i zakona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније