Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS ]

30. 05. 2015. 12:07 >> 11:59
29

GRADNJA AUTOPUTA

Srbija do mora i preko Albanije

Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, će u narednih 15 dana potpisati protokol između dvije države, a čitav projekat izgradnje auto-puta Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač vrijedan je milijardu eura, kaže potpredsjednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlović je za RTS rekla da je auto-put Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač o kojem su razgovarali premijeri Srbije i Albanije u Tirani, veoma bitan, jer povezuje čitav region.

"U pitanju je zajedništvo cijelog regiona i politička stabilnost bez koje ne možemo da pričamo o ekonomskoj stabilnosti. Ovaj auto-put je značajan jer povezuje region, a za nas konkretno je značajan jer ćemo izaći i na more preko albanskih luka", kaže Zorana Mihajlović.

Ističe da će premijeri Srbije i Albanije u narednih 15 dana potpisati protokol između dvije države, a da je čitav projekat vrijedan milijardu eura.

"Pripremamo projekte koje će u avgustu biti predstavljeni u Beču. U prethodnih šest mjeseci srpski i albanski eksperti radili su na projektima zajedno, pripremljeni su i tzv. pasoši projekata, a kada premijeri predstave projekte razgovaraćemo o načinima izgradnje i finansiranju", ističe Mihajlovićeva.

Objašnjava da postoji dio puta koji mora da se rekonstruiše i da se izgradi i da će o tome razgovarati kad bude gotova studija.

Dodaje da je Srbija lider u političkoj stabilnosti.

"Mi kao tranzitna zemlja moramo da se povežemo sa regionom", ističe ona.

Govoreći o pruzi Priština - Tirana kaže da je za taj dio potreban veliki novac.

"Trebalo bi uraditi i rekonstrukciju pruge, uraditi potpuno novi dio pruge, razogovara se o tome sa zemljama EU, ali prije svega govorimo u auto-putu. O prugama ćemo tek razgovarati", kaže Zorana Mihajlović.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније