Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija ]

04. 06. 2015. 10:22   >>  10:14 12

MAJKE OČEKUJU

Papa da kaže da je u Srebrenici bio genocid

Predstavnice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" poručile su kako od vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve očekuju da prilikom posjete BiH sistemska ubijanja Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine nazove genocidom.

 

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić je istakla da bi papa Franjo, ali i svi drugi čelnici u svijetu trebali kazati da se u Srebrenici desio genocid kako bi time poslali poruku budućim generacijama da se genocid nikome i nikada ne ponovi.

"Što se tiče Udruženja 'Majke enklava Srebrenica i Žepa', i u moje lično ime, neka dođe, ali ja sam se strašno razočarala i iznenadila ranijim govorom pape Franja. Papa se u svome govoru prije dolaska u BiH sjetio nekih ratova koji su se desili prije 100 godina, za koje nije ništa ni presuđeno, a nije se sjetio Srebrenice, genocida u Srebrenici, i šta se s nama dešavalo, i da 20 godina naše rane krvare, kao i da još nismo doživjele, a trebale smo da doživimo, da osude svi, i papa i svi drugi čelnici cijeloga svijeta, da kažu da se u Srebrenici stvarno desio genocid, i da pošalju poruku da se nešto nauči iz tog genocida, i da se nikad ne zaboravi, i da se nikad ne ponovi", kazala je Subašić.

Istakla je kako očekuje da papa Franjo posebnu pažnju skrenuti na negiranje genocida u Srebrenici kako bi se konačno prestalo sa tom, kako je kazala, štetnom i zlonamjernom praksom.

"Evo, prošlo je 20 godina kako obilježavamo genocid u Srebrenici. Papa treba u svojoj poruci da kaže da se u Srebrenici desio genocid, i treba da kaže da se donese zakon o zabrani negiranja genocida da bismo imali bolju i sretniju budućnost, kako u BiH tako i na Balkanu. Znamo da smo mi na Balkanu bili manjina, isto kao što su bili i Jevreji. Izvršen je holokaust, kao i genocid. Svi su osudili ono što se desilo Jevrejima, a ono što se desilo nama, muslimanima, vrlo rijetko se osuđuje", rekla je Subašić.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније