Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 06. 2015. 19:12   >>  19:04

USKORO U SRBIJI

Robot će pomagati djeci ometenoj u razvoju

Robot koji će samostalno voditi dijalog sa ljudima i pomagati djeci sa smetnjama u razvoju pravi se u Srbiji, a njegov prototip biće gotov do kraja godine.

To će, kako je kazao jedan od njegovih tvoraca, Milan Gnjatović, biti jedan od prvih medicinskih robota u svijetu za tu namjenu.

„Robot Marko, multimodalni, antropomorfni robot kognitivnih osobina, moći će samostalno da se uključi u dijalog sa detetom i terapeutom“, kazao je Gnjatović, prenosi Tanjug.

On je objasnio da funkcionalnost robota uključuje razumijevanje govornih komandi različitih sintaksnih konstrukcija, adaptivnu primjenu različitih dijaloških strategija u cilju prevazilaženja problema u komunikaciji, vizualno prepoznavanje izabranih predmeta značajnih za terapiju, demonstriranje izabranih vježbi fine i grube motorike i ispoljavanje osnovnih emotivnih stanje putem facijalne ekspresije.

„Namjena robota je da motiviše decu, uzrasta između četiri i desetak godina, da što duže izdrže terapiju koja je ponekad dosadna, naporna ili bolna za njih“, rekao je Gnjatović.

Robot je plod dugogodišnjeg rada naučnog tima na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Govoreći o razvoju vještačke inteligencije u svijetu, Gnjatović je rekao da njen razvoj nikad nije izolovan od društva, koje gaji izvjesna ekonomska očekivanja i da je, kako je dodao, jedno od njih da će inteligentni roboti biti ključni faktor u očuvanju konkurentnosti industrije.

„Srbija već ima veoma jaku tradiciju u robotici i vještačkoj inteligenciji, tako da u tom smislu za svijetom ne zaostajemo“, zaključio je Gnjatović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније