Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Al Jazeera ]

20. 06. 2015. 18:58   >>  18:50 8

MAJKE SREBRENICE

"Vučić i Nikolić nijesu dobrodošli"

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović kazala je da od subote premijer Srbije Aleksandar Vučić nije dobrodošao na obilježavanje 20. godišnjice genocida, ako nekadašnji ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić ne bude oslobođen iz pritvora u Švajcarskoj, a Srbija protiv njega povuče optužnicu, što je Vučić u petak odbacio kao mogućnost.

"Srbija bi trebalo da povuče optužnicu protiv Nasera Orića i druge potjernice", rekla je Hatidža Mehmedović za medije u Bosni i Hercegovini.

Mehmedović je poručila kako čelnici iz Srbije nijesu dobrodošli na ceremoniju koja je predviđena 11. jula u mjestu Potočarima kod Srebrenice, gdje se nalazi Memorijalni centar s grobljem ubijenih Bošnjaka, ako Orić ne bude oslobođen iz pritvora u Švajcarskoj gdje je zadržan zbog potjernice Interpola Beograda.

"Ni Vučić ni Nikolić nijesu dobrodošli u Memorijalni centar, ako će se samo slikati da bi se svijetu predstavili kao mirotvorci, a ustvari nijesu odustali od svoje politike iz 90-ih", rekla je Mehmedović.

Vučić je u petak rekao da Srbija neće podržati rezoluciju o Srebrenici, ali da je on spreman da ode u taj grad i pokloni se žrtvama.

"Rezolucija nije donijela ništa dobro. Zato je srpska vlada neće podržati. Spreman sam da pognem i sagnem glavu da pokažem kakav odnos imam prema žrtvama Srebrenice. To znači, ako Bošnjaci budu željeli, ako to za njih ne bude predstavljalo poteškoću, uprkos ovakvom odnosu, biću spreman da odam počast žrtvama Srebrenice", rekao je Vučić u Beogradu.

Vučić je izjavio da je Srbija obavijestila svih pet članica Savjeta bezbjednosti UN-a da ne podržava rezoluciju o Srebrenici, kao i da Vlada nije donijela odluku da od Rusije zatraži da uloži veto.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније