Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS ]

20. 06. 2015. 19:37 >> 19:36
13

"GVOZDENA ZAVJESA"

Mađarska vojska postavlja bodljikavu žicu

Ogradu na srpsko-mađarskoj granici trebalo bi da naprave mađarska policija i vojska, najavljuje internet izdanje mađarskog dnevnog lista "Napi gazdašag".

U tekstu se tvrdi da se 175 kilometara dugačka ograda visoka četiri metra neće graditi na tržišnoj osnovi, odnosno da se neće tražiti najpovoljniji ponuđač od strane kvalifikovanih firmi i preduzetnika, već da će sav posao uraditi specijalizovane jedinice vojske i policije Mađarske.

S obzirom na to da se mađarska opozicija već zapitala ko će dobiti ovaj unosan posao koji se procjenjuje na 22 milijarde forinti (oko 70 miliona eura), list navodi da će izgradnja ograde gotovo izvjesno biti povjerena Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane. 

Riječ je o takozvanoj NATO ogradi na koju se kači bodljikava žica koja onemogućava da se ograda preskoči. Napi gazdašag pominje da je za poslove obezbjeđenja granice, izgradnju i popravku objekata, veoma dobro uvježban tehnički puk Ministarstva odbrane "Rakoci Ferenc" smješten u gradu Sentešu, udaljenom sedamdesetak kilometara od granice sa Srbijom. 

Vojnici ove jedinice, sem dugogodišnjeg iskustva u podizanju mostova i drugih montažnih objekata, imaju i borbeno iskustvo u NATO operacijama u Avganistanu i na Balkanu. 

Što se tiče učešća mađarske policije u ovom poslu, list pominje Direktorat granične policije i njegovo tehničko odjeljenje, odnosno pripadnike centra granične policije u Županiji Čongrad, koja se graniči sa Srbijom. 

U tekstu se podsjeća da je ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter dobio zadatak od Vlade Mađarske, da do srijede, 24. juna, pripremi tehničke detalje oko podizanja barijere na srpsko-mađarskoj granici.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније