Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 06. 2015. 21:07 >> 21:00

DODIK NAJAVIO

Referendum o Sudu BiH u septembru

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da bi se referendum u tom bosansko-hercegovačkom entitetu, o Sudu i Tužilaštvu BiH, najvjerovatnije mogao održati prve sedmice septembra.

Dodik je ponovio da će pitanje o kojem će se, na referendum, izjasniti građani RS biti „da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te da li prihvataju da se u RS-u primjenjuju odluke tih pravosudnih institucija“. 

Nakon sastanka sa predstvnicima stranaka vladajuće parlamentrane većine u RS-u, Dodik je podsjetio da je parlament 2011. donio odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu, ali je prolongirana nakon dolaska bivše visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton i otvaranja strukturalnog dijaloga. 

"Sada se stvorilo vrijeme da se ta odluka aktivira. Četiri godine nije bilo napretka u strukturalnom dijalogu, a pravosuđe BiH radi u funkciji samo jednog naroda i politike. To se vidi i kroz slučaj Nasera Orića", kazao je Dodik na pres-konferenciji, prenose Vijesti ba. On je podsjetio da u pravosuđu BiH nema vidljive želje da se završi "predmet Orić" i procesuiraju i drugi osumnjičeni za zločine nad Srbima. 

Sud i Tužilaštvo BiH su nametnuti od visokih predstavnika, koji za to nijesu imali ovlaštenja, tvrdi Dodik. Takođe je i optužio predstavnike opozicije u parlamentu RS da su nedolaskom na današnji sastanak pokazali podaništvo prema Sarajevu, kao i da te izdajničku politiku.  

Dodik tvrdi da ne brani one koji su počinili zločine, posebno ne ratne zločine, kao i da svi koji su ih činili treba da odgovaraju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније