Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 06. 2015. 21:41   >>  21:31 1

NE SAMO SRPSKI

Dačić: Migranti evropski problem

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić je, danas u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, predočio da je problem ilegalne imigracije "pitanje za cijelu Evropu, a ne samo Mađarsku i Srbiju" i poručio da je Srbija za građenje mostova, a ne zidova.

Dačić je na okruglom stolu, koji je organizovala grupa "Prijatelji Srbije u EP", ukazao na činjenicu da "izbjeglice, neregularni migranti u Srbiju dolaze iz Evropske unije - iz Grčke i dijelom Bugarske".

On je postavio pitanje "da li mi sad treba da dižemo zid prema Evropskoj uniji?", naglasivši da je Srbija za mostove, a ne za zidove u Evropi.

U raspravi je pomenuto i pitanje izgradnje ograde na mađarsko-srpskoj granici, što je Vlada u Budimpešti odlučila da učini s obrazloženjem da mora spriječiti nagli priliv ilegalnih imigranata.

I Dačić je naglasio da Srbija uvažava velike problema s migrantima i azilantima i rekao da "Srbija ima veoma dobre odnose s Mađarskom i to bez sumnje neće narušiti naše prijateljstvo", uz opasku da je "problem (ograde) u političkoj poruci koja je loša".

"Evropa više nije Evropa zidova, a Mađarska je svojevremeno isjekla ogradu na granici prema Austriji, gdje su tad bili i Đula Horn i Alojz Mok", visoki zvaničnici Mađarske i Austrije, primijetio je šef srpske diplomatije.

"Kad već imate", kako je naveo, "spremne cigle, gradićete zid ili most, a mi smo više za mostove, i mislim da je to politika cijele Evrope", mada je migracija "pitanje za cijelu Evropu, a ne samo za Srbiju i Mađarsku".

Evropski komesar za imigraciju, Dimitris Avramopulos je danas u Briselu izjavio da je činjenica da je Mađarska sučeljena s velikim prilivom migranata, ali je naglasio da "jednostrana rješenja", poput ograde na granici, mogu jedino "prevaliti problema na susjednu zemlju, umjesto da ga riješe".

Evropski komesar je dodao da svaka zemlja ima pravo da se zaštiti od ilegalne imigracije, rekavši da se ti problemi Mađarske mogu porediti s dramatičnom navalom imigranata i azilanata u Grčkoji Italiji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније