Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 07. 2015. 18:44   >>  18:35

SUMNJA NA SALMONELU

Podravka povlači Vegetu sa 3 tržišta

U koprivničkoj prehrambenoj kompaniji Podravka u toku je proces povlačenja proizvoda Vegeta, određenih proizvodnih serija, s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, jer je tokom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisutnosti bakterije Salmonelle spp. u tragovima u jednom izolovanom slučaju.

Kako je danas saopšteno iz Podravke, kao mjeru predostrožnosti, a u cilju zaštite potrošača, u toj kompaniji su odlučili samoinicijativno da sprovedu aktivnosti povlačenja Vegete od 250 i 500 grama sa ova tri tržišta na kojima se nalaze proizvodi navedenih proizvodnih serija.

Podravka je proizvode te proizvodne serije dala na analizu akreditovanim hrvatskim laboratorijima društva Euroinspekt Croatiakontrola d.o.o. i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koji su utvrdili odsutnost bakterije Salmonella spp. u Vegeti i na taj način potvrdili rezultate Podravkine laboratorije kontrole kvalitete. U toku su i dodatne analize proizvoda navedenih proizvodnih serija kod ovlašćenih EU laboratorija, navodi se u saopštenju koje prenosi hrvatska redakcija TV N1.

Još se ističe da Podravka redovno i kontinuirano u svojim laboratorijima vrši kontrolu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže i okoline. Kontrola kvaliteta sprovodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom i odgovarajućim politikama i standardima Podravke koje se odnose na kvalitet i bezbjednost hrane.

Podravka će nakon prikupljanja svih relevantnih informacija pravovremeno informisati javnost i druga nadležna tijela u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske, zaključuje se u saopštenju.

Njemačka agencija DPA objavila je da je savezni biro za zaštitu namirnica saopštio da je u ponedjeljak primio obavještenje firme Podravka International Germany da su povučena pakovanja Vegete od 250 grama s istekom roka trajanja 5. marta 2017, 8. i 9. marta iste godine, kao i pakovanja od 500 grama s istekom roka trajanja 8., 9., 10., 11. i 12. marta 2017. godine. Kako se dodaje u toj vijesti, proizvođač je zatražio da se kupljeni proizvodi više ne konzumiraju, a mogu se vratiti i bez potvrde o plaćanju, pri čemu će novac biti vraćen.

Austrijski mediji, pak, pišu da je s austrijskog tržišta povučena 250-gramska Vegeta s istekom roka trajanja 8. marta 2017. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније