Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 07. 2015. 18:41 >> 18:33
14

REZOLUCIJA O SREBRENICI

I četvrta verzija neprihvatljiva za Srbiju

Četvrta verzija britanske Rezolucije o Srebrenici dodatno je ublažena, čak i u odnosu na treću, ali je taj tekst neprihvatljiv za srpske vlasti.

“Promjene su očigledne, više nego kozmetičke. Apsolutno je došlo do približavanja ruskoj Rezoluciji i očekivanjima Srbije, ali ne u suštinskim stvarima. I ova verzija je neprihvatljiva”, rekao je izvor “Blica” iz vrha srpske vlasti.

I u četvrtoj verziji britanske rezolucije insistira se na tome da se najveći zločin dogodio u Srebrenici, a zanimljivo je da je umjesto formulacije “desetine hiljada silovanih žena, djevojaka, ljudi i dječaka tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu”, stavljeno “da se procjenjuje da su hiljade žena, devojčica, muškaraca i dječaka na svim stranama bili žrtve seksualnog nasilja za vrijeme sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu”.

 U ovu verziju ubačena je tačka koja se odnosi na podršku Mirovnom sporazumu u Dejtonu, što je segment na kojem su insistirali Rusi, saznaje “Blic”.

Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije rekao je za taj list da je suština ostala ista.

 “Srbija se stavlja na stub srama. Kao da zločini koji su se tamo dogodili nijesu dovoljni pa ubacuju dio o silovanju dječaka. Osim toga, Srebrenica se izdiže iznad svih zločina. Preko nje se stvara paradigma osude zločina u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Skoro da se izjednačava sa Holokaustom “, ističe Jovanović.

On smatra da promjene Rusima neće biti dovoljne, a Srbiji pogotovo.

 “Mislim da nije gotovo. Mijenjaće se svašta još, mahaće se tim nekim papirima. Možda se i treći posrednik ubaci u priču”, rekao je Jovanović.

Novi predlog teksta stigao je manje od 24 sata pošto je Srbiji uručen prethodni, treći nacrt, za koji je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, jutros kazao da "ne zadovoljava pravdu za sve žrtve". 

Po njegovim riječima, predlozi rezolucije o Srebrenici predstavljaju "nastojanje da se čitava tragedija rata svede na jedan događaj, odnosno jedan zločin".

Tekst četvrte verzije Rezolucije može se preuzeti ovdje.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније