Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 07. 2015. 17:11   >>  17:02 6

SA KOZARE

Otjerani zbog pjevanja partizanskih pjesama

Više osoba pod policijskom pratnjom danas je udaljeno sa ceremonije obilježavanja 73. godišnjice Bitke na Kozari jer su pjevali partizanske pjesme.

 

Dražen Crnomat, aktivista iz Banjaluke, koji je bio jedan od onih koji su pjevali parizanske pjesme, rekao je za Portal Buka da su danas otišli na Kozaru da bi obilježili godišnjicu bitke na Kozari, pa su pjevali partizanske pjesme.

„Pjevali smo Oj Kozaro, Po šumama i gorama, Mladen vodi partizne i poslije te pjesme policija nas je prekinula i razdvojila je grupu koja je pjevala pjesme. Nakon razdavajanja policija nas je legitimisala“, kaže Crnomat i dodaje da su jednog njihovog druga izdvojili jer je imao kameru na kojoj je sve snimao.

„Njega je policija natjerala da sve izbriše sa kamere“, kaže Crnomat.

Dodao je da se situacija sada stabilizovala.

Bitka na Kozari počela je u junu 1942. godine, kada je 11.000 Nemaca, zajedno sa oko 20.000 ustaša i domobrana, započelo ofanzivu na narod i borce Kozare i Potkozarja.

Protiv nadmoćnog neprijatelja, borilo se svega 3.000 partizana, iz Drugog krajiškog odreda. Goloruki narod spasavao se u zbjegovima.

U noći 3. jula, neke partizanske jedinice probile su obruč, ali puno naroda i boraca nije uspjelo da se provuče. Oni koji nisu pobijeni, odvedeni su u koncentracione logore, mahom u Jasenovac i Staru Gradišku. Prema ustaškim i njemačkim dokumentima, u kozaračkoj ofanzivi je zarobljeno 68.000 ljudi.

Na mesti proboja obruča u jugozapadnom dijelu Kozare danas se nalazi spomenik nazvan "Patrija".

Na Kozari je u borbi protiv fašizma stradalo više od 33.000 boraca i civila, od kojih 12.000 djece, što predstavlja jednu od najvećih golgota. Herojska borba naroda na ovim prostorima poznata je u svijetu.

                                     

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније