Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 07. 2015. 21:56   >>  21:46

PORUKA HRVATSKOJ

EK u potpunosti podržava arbitražu

Evropska komisija razumije zabrinutost Hrvatske, ali podržava arbitražni postupak i smatra da u arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi za rješavanje pitanja zabrinutosti hrvatske strane, rekla je danas portparolka Komisije Mina Andreeva.

"Razumijemo zabrinutost hrvatskih vlasti u vezi s navodnim skandalom prisluškivanja. Međutim, EK u potpunosti podržava arbitražni postupak i naglašava važnost arbitražnog sporazuma za pravnu sigurnost kod obje strane", rekla je Andreeva povodom jučerašnje izjave hrvatskog premijera Milanovića da će ova zemlja napustiti arbitražni postupak sa Slovenijom oko Piranskog zaliva.

Po njenim riječima, u arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi za rješavanje zabrinutosti Hrvatske, uz istovremeno zadržavanje potpunog funkcionisanja arbitražnog sistema, prenosi Index.hr

"Komisija naglašava važnost dobrog funkcionisanja Stalnog arbitražnog suda za glatku i efikasnu primjenu zakonodavstva EU-a u budućnosti", odgovorila je Andreeva na pitanje agencije Hina o stavu EK u vezi s najnovijim razvojem događaja oko arbitraže.

Andreeva dodaje da je Komisija upoznata sa situacijom i razvojem događaja i da, iako nije strana u arbitražnom postupku, pažljivo prati što se događa.

Zoran Milanović je danas pismom odgovorio slovenačkom premijeru Miru Ceraru, koji je juče Hrvatskoj poručio da se arbitraža mora nastaviti.

"Vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini je do te mjere narušen da Hrvatska nije mišljenja da se arbitražni proces može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi", napisao je Milanović, dodajući i kako je "Hrvatska i dalje predana traženju rješenja za utvrđivanje protezanja granične linije sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu sa međunarodnim pravom" te da se "dobrosusjedski odnosi naših dviju država, saveznica u NATO-u i partnera u Evropskoj uniji, moraju nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu".

Hrvatski Sabor bi sjutra trebalo da raspravlja o izlasku iz arbitražnog sporazuma iz 2009. kojim je dogovoren način rješavanja graničnog spora i prekinuta slovenačka blokada hrvatskih pristupnih pregovora sa EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније