Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

29. 07. 2015. 08:27 >> 08:17
8

TREBA PODRŠKA

Kosovo ne može u Unesko bez Srba

Članstvo Kosova u Unesku nije moguće bez podrške Srba na KiM u kosovskom parlamentu, izjavila je bivši poslanik u Skupštini Kosova Rada Trajković.

 

Prema njenim riječima, to nije moguće ni prema kosovskom Ustavu i pravnim obavezama koje je Priština preuzela iz plana Martija Ahtisarija.

Iako članovi 17 i 18 Ustava Kosova predviđaju usvajanje međunarodnih ugovora i učlanjenje u međunarodnim organizacijama, član 81 izričito kaže da se zakoni koje se odnose na zaštitu kulturne baštine, obrazovanje i jezike smatraju od vitalnog značaja i da je za usvajanje takvih akata potrebna većina glasova poslanika iz redova manjinskih grupa pored većine glasova albanskih poslanika, objasnila je Trajković za list "Danas". 

Prema njenom mišljenju, jasna je namjera kosovskog ustava da o pitanju kulturne baštine, obrazovanja i jezika, kosovske vlasti i albanski poslanici ne mogu da donose zakone bez učešća i glasova kosovskih Srba. 

"Ustav Uneska se bavi upravo ovim pitanjima, tako da bi njegova ratifikacija u Skupštini Kosova bez većine glasova poslanika iz manjinskih zajednica bila direktno kršenje slova i duha kosovskog Ustava" , naglasila je ona. 

Prema njenim riječima, "član 143 kosovskog Ustava obavezuje kosovske vlasti da rade u skladu sa svim odredbama Sveobuhvatnog predloga za rješenje statusa Kosova iz marta 2007, koje se istim članom daje preimućstvo nad svim drugim kosovskim pravnim aktima Kosova". 

Trajković je za list "Danas" citirala Aneks pet Ahtisarijevog plana kojim je predviđeno da "vlasti Kosova moraju da se konsultuju sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u vezi s bilo kakvim aktivnostima koje bi promovisale srpsko pravoslavno nasljeđe u turističke, naučne, obrazovne ili druge javne svrhe". 

"To znači da vlasti u Prištini ne mogu samostalno, bez konsultacije sa SPC, da preduzimaju bilo kakve poteze koji se odnose na srpsko versko i istorijsko nasljeđe, poput članstva u Unesku. Jasno je da članstvom u Unesku Kosovo namjerava da dobije afirmaciju svoje samoproglašene državnosti", navela je Trajković. 

Međutim, kako je naglasila, to članstvo Kosovo ne može da postigne legalnim putem čak ni prema svom Ustavu bez glasova srpskih poslanika u kosovskom parlamentu, niti bi mogli na zakonit način da preduzimaju bilo šta vezano za srpsko nasljeđe u Unesku bez konsultacije sa SPC. 

"Taj odnos prištinskih vlasti prema sopstvenom zakonu biće mnogo mjerodavniji test državnosti od prijema u bilo kakvoj međunarodnoj organizaciji", naglasila je Trajković. 

Na pitanje kakve bi posljedice moglo da ima odbijanje srpskih poslanika da ratifikuju eventualnu odluku Uneska o prijemu Kosova u ovu organizaciju UN, ona odgovara da ih srpsko biračko tijelo nije biralo da rade na promovisanju Kosova u međunarodnim organizacijama. 


Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније